Zo leid je een uitvaart

Training voor gemeenteleden

Samen met ds. Marianne Paas uit Pesse mocht ik dit voorjaar zeventien mensen in onze classis een training geven, om uitvaarten te kunnen leiden. Een bijzonder grote groep, met veel deelnemers uit de ring Winsum, maar ook uit bijvoorbeeld Leek en Borger. Er was een mooie spreiding, niet alleen qua locatie, maar ook qua visie op het geloof. Het was bijzonder te zien hoe de groep in korte tijd heel vertrouwd met elkaar aan de slag kon gaan, veel uit kon wisselen en iedereen van elkaar kon leren.

In de training kwam het gehele proces van een uitvaartdienst aan de orde. We begonnen met kennismaken en een overzicht van wat een protestantse uitvaartdienst nu eigenlijk is. Daarna werd elke stap in meer detail besproken: het gesprek met de familie, het nadenken over thema en rode draad in de dienst, de liturgie, een stukje exegese, etc. Het hoogtepunt van de training was de laatste dag, die in verband met de groepsgrootte in tweeën was gesplitst. De deelnemers hadden in tweetallen (en één drietal) de uitvaart van de fictieve dhr. Van Vliet voorbereid. Zo kregen we zeventien verschillende opzetten van een uitvaart te zien en te horen.

Het leiden van een uitvaart is een voorrecht, zo vertelde een van de deelnemers. Het is bijzonder om met een familie mee op te trekken in een heel intense en verdrietige periode. Dankbaar ben ik dan ook, dat ik heb mogen ervaren hoe de deelnemers met inzet, zorg en toewijding aan de slag gingen tijdens de training, en nu vol vertrouwen hun gemeentes kunnen dienen. Een zegen voor onze classis!

Evelien Vrolijk
Trainer Protestantse Kerk

Scroll naar boven