“Jongeren kunnen meer uit het geloof halen dan ze denken”

VERBINDING Interview met theologiestudent Marieke Lanjouw

Jongeren kunnen meer uit het geloof halen dan ze denken. Je geloof heeft je veel te bieden. God is bij je, elk moment van de dag. Ook als het moeilijk is. Dat is de overtuiging van de 21-jarige Marieke Lanjouw uit Zandpol.

Leo Polhuijs

Marieke koos na een snuffelstage van school voor het bakkersvak. “Lekker met mijn handen werken, dat leek me wel wat. Ik bakte als kind al graag koekjes en dat doe ik thuis nog steeds.” Marieke volgde de vakopleiding bij het Alfacollege in Hoogeveen en liep een aantal keren stage, onder andere bij bakkerij Kolkman. Ze heeft haar vakdiploma op zak en werkt twee dagen per week bij een banketbakker in Coevorden.

Verlangen

Toch heeft Marieke besloten niet verder te gaan in de bakkersbranche. “Eigenlijk wilde ik niet de hele week werken, maar verder studeren. Na een beroepenpresentatie op school kwam theologie voorbij. Toen kwamen ook de gesprekken weer naar boven die ik vroeger had met mijn inmiddels overleden oma. Zij stimuleerde mij in mijn geloof. Na die presentatie kreeg ik het verlangen verder te groeien in mijn geloof en meldde ik me aan voor de vierjarige voltijdsopleiding theologie aan Hogeschool VIAA in Zwolle. Als ik die heb afgerond, ben ik theoloog.”

“Ik heb veel steun aan mijn geloof”

Belijdenis

Marieke is opgevoed in een gelovig gezin en zat op de christelijke basisschool in haar dorp. “Wij baden voor het eten en we lazen uit de Bijbel. Ook was ik bij de jeugdclub van de kerk.” In 2020 deed ze belijdenis in de protestantse kerk in Schoonebeek, waarvan ze lid is. Een stap die niet veel jongeren meer nemen. “Ik kom graag naar de dienst maar ben zo’n beetje de enige twintiger. Jammer dat er zo weinig leeftijdsgenoten in de dienst zitten. Op de 20+ groep, tijdens jeugddiensten of samenkomsten met een speciaal thema zie je ze wel meer. Ik weet niet precies waarom er zo weinig jeugd komt. Misschien begint de dienst te vroeg of komen er meer jongeren als er muziek is te horen die aansluit bij hun beleving. Ook tijdens de groepsreis naar Israël in mei dit jaar was ik de jongste. De Bijbel en het geloof zijn toen veel meer gaan leven. Je loopt op grond waar Jezus ook is geweest, heel bijzonder. Ik heb veel steun aan mijn geloof. Die boodschap wil ik graag andere jongeren meegeven.”

Dit artikel staat in het classisblad: Verbinding. Lees het hele blad digitaal hier.

Scroll naar boven