Warme deken?

Ik kreeg het volgende bericht van Carmen van het Leger des Heils: De torenhoge energierekeningen zorgen voor een grote groep mensen voor financiële moeilijkheden. Veel mensen zullen pas in het nieuwe jaar iets van het door het kabinet aangekondigde steunpakket merken en wij vrezen dat een grote groep de komende wintermaanden in de knel komt. Het Leger des Heils heeft daarom als voornemen om alle locaties van Geloven in de Buurt in de periode van 1 november tot en met 31 januari zoveel mogelijk, het liefst dagelijks, open te stellen.

In Veendam zie ik, Carmen, de missonair werker Leger des Heils, het op dit moment niet zitten om onze locatie elke dag open te hebben. Maar ik heb wel een ander idee:

Warme deken in Veendam

In Veendam is een aantal plekken waar mensen heen kunnen voor een stukje gezelligheid, een kop koffie en een beetje warmte. Dit zijn bijvoorbeeld de buurthuiskamers van De Basis, de Bibliotheek, het Inloophuis van de Gereformeerde Kerk en Bij de Buren van het Leger des Heils. Waarschijnlijk zijn er meer van dit soort plekken. Ik wil graag al deze plekken in kaart brengen, zodat ik weet wat er waar en wanneer open is. Ik ga hier een folder van laten maken. Deze folder kan dan verspreid worden vanuit deze plekken, bijvoorbeeld naar huisartsen, supermarkten, etc. Laten we van deze plekken hartverwarmende plekken in Veendam maken, zodat mensen die in de kou zitten een plek hebben om op te warmen.

Zo ontstaat er een Warme deken in Veendam.

Voor deze folder vraag ik de volgende gegevens:

  • Naam locatie/organisatie
  • Wanneer open, dag en tijdstip
  • Adres locatie
  • Wat bied je aan (kop koffie, kop soep, gezelligheid, gratis of tegen betaling?)
  • Evt. telefoonnummer en/of e-mailadres
  • Is aanmelding noodzakelijk, is er een maximum aantal plekken?

Mooi voorbeeld van hoe je als geloofsgemeenschap in samenwerking met andere organisaties iets kunt doen voor anderen, onder andere met je gebouw (mits de kerken niet zelf in de geldzorgen komen, vanwege de gasprijzen).

Ook kun je denken aan daadwerkelijk dekens uitdelen in je buurt of hoe je als straat- en buurtgenoot jouw warmte wilt delen met anderen. Hoe kun jij een warme deken voor een ander zijn? Wie weet kan iemand wel een hashtag beginnen: #warmedekenin… en dan de plaats waar ieder iets aanbiedt wat hij/zij kan doen. Pantoffels uitdelen, dekens, samen koffie drinken, maaltijd delen, etc.

Om de week schrijf ik een pareltje uit mijn werk: Een tip, ervaring, persoonlijk verhaal, gedicht of iets anders. Ter inspiratie voor jou als diaken/christen om je in te zetten voor mensen die in armoede leven.

Christiaan Dekker, diaconaal consulent

Scroll naar boven