Ervaringsdeskundigen aan tafel

Volkoren brood met zaden, zonnebloemen op de achtergrond

Verschillende diaconieën stellen regelmatig de vraag: Hoe kom je in contact met mensen die het nodig hebben? Nodig eens een ervaringsdeskundige armoede uit aan het begin van een vergadering.

Ik werk nauw samen met ervaringsdeskundigen van Sterk uit Armoede. Een organisatie die een lans breekt voor ervaringsdeskundigen, hen opleidt en helpt aan werkplekken. Zeer waardevol. Je moet immers niet over maar met mensen praten over armoede.

In hun kantoor hangt de leus: ‘Alles wat je doet voor mij zonder mij, doe je tegen mij.’ Als je hulp nodig hebt, zou jij toch ook gevraagd willen worden wat iemand voor je kan doen? Stel dat je ongevraagd een tas vol volkoren broden krijgt van iemand, terwijl je een glutenallergie hebt? Niet handig en niet gelijkwaardig.

Bij veel welzijnsorganisaties werken er inmiddels ervaringsdeskundigen. Zeer waardevol om hen uit te nodigen aan tafel. Leg je vragen als diaconie maar op tafel: Wat helpt wel of niet? Hoe komen we in contact met mensen? Wat had jij het meeste nodig toen je in armoede zat? Hoe zou je reageren als je een kerstpakket krijgt? Of heb je liever een voedselbon? Van vragen stellen wordt men wijs.

Je kunt ook een ervaringsdeskundige inschakelen via mij: app/bel 0638772033 of mail met christiaandc@classisgroningendrenthe.nl

Om de week schrijf ik een pareltje uit mijn werk: Een tip, ervaring, persoonlijk verhaal, gedicht of iets anders. Ter inspiratie voor jou als diaken/christen om je in te zetten voor mensen die in armoede leven.

Christiaan Dekker, diaconaal consulent

Scroll naar boven