Buurttuin naast de buurtkerk

Naast buurtkerk De Fontein wordt al lange tijd hard gewerkt aan een buurttuin. Een tuin voor de mensen uit de buurt, Paddepoel en Selwerd, en voor wie er verder nog verdwaald geraakt is. Het is de bedoeling dat het een rustige plek wordt om elkaar te ontmoeten, om even rust te vinden van alle hectiek van alle dag, om te kunnen genieten van al het groene en bloeiende wat daar te zien is.

Alice Henkel

30 april 2024. Foto: Petra Elzes

Het begon zo’n één of twee jaar geleden met een oproep van De Fontein. Men zocht vrijwilligers die zich zouden kunnen ontfermen over het grasveld en de perkjes naast en achter de kerk. En er kwamen mensen, die ook wel aanpakten. Na een tijd kwam echter het idee om meer met deze tuin te doen. Er werd gebrainstormd en gedacht en ook werden er al wat appelboompjes geplant en dahlia’s gepoot.

Ruth Pruis, de pastor van De Fontein, kwam toen met het idee voor een buurttuin bij de buurtkerk. Dat idee werd in eerste instantie uitgewerkt met Els Struiving en Sjoukje Walstra. Om iets te kunnen realiseren is er natuurlijk geld nodig en zo werden er aanvragen bij diverse fondsen gedaan. Die aanvragen waren succesvol en dus kon het echte werk met de tuingroep beginnen.

28 maart 2024. Foto: Petra Elzes

Als eerste werd een licht verhard pad aangelegd, in de vorm van een vis. De vis, het teken van de vroege christenen, hoe men elkaar herkende tijdens vervolging en onderdrukking. Maar nu als een openbaar pad voor iedereen. De gemeente Groningen plaatste een bankje en zorgde voor een paar haagjes.

30 april 2024. Foto: Petra Elzes

Er werden stapelmuurtjes gebouwd met tegels en stenen die elders juist uit tuinen gewipt waren. De fruitboompjes werden verplaatst naar een betere plek, wat ook onmiddellijk een goed resultaat opleverde. Er werd gewied, aangeplant en ingericht. Er kwam een plantplan om het geheel voor iedereen aantrekkelijk te maken. Ondanks dat het een tuin in wording is, kun je al tot rust komen in deze groene oase in een verder toch wel heel bedrijvige omgeving.

28 mei 2024. Foto: Alice Henkel
28 mei 2024. Foto: Alice Henkel
9 juli 2024. Foto: Alice Henkel

Officieel geopend wordt de buurttuin op Burendag, zaterdag 28 september van 12:00 tot 16:00 uur. Dat gebeurt met een grote Herfstfair, die georganiseerd wordt door de vrijwilligers van de tuingroep samen met de vrijwilligers van de najaarsmarkt.

Dit artikel verscheen eerder in Kerk in Stad 15 – 27 augustus 2024 – kerkinstad.nl.

Scroll naar boven