Nieuwsbrief 5 – 2024, week 36
Classis Groningen-Drenthe op weg naar duurzaam gemeente-zijn
Snel naar…
– Meditatie
– Uit de classis: ds. Marja de Jager stelt zich voor
– De classispredikant op bezoek: Lutherzaal, Ruinerwold, Stedum
– Classisdag 9 november: Nieuwe perspectieven
– Kunstwerk in Utrecht: ook Drenthe
– PKN landelijk: Training Waarderend leidinggeven
– PKN landelijk: Samen geloven met migrantenchristenen
– Beroepen en meer
– De volgende keer
www.classisgroningendrenthe.nl
Classispredikant ds. Ellen Peersmann
E-mail
T 06 – 58 01 52 61
Scriba Leny de Zeeuw
E-mail
Post: Binnenes 9-b, 7981 BK Diever
Preses Henk van Dijk
E-mail
T 06 – 58 01 52 61
Regiopredikant ds. Heleen Maat
E-mail
T 06 – 20 36 62 25
Meditatie: Op kousenvoeten
Elke dag liep ze daar op sokken door de kerk. Een met de handgeschreven bordje ‘silence’ droeg ze voor haar buik. Ook hij was er die week elke dag te vinden. Wanneer wij in stilte een plekje zochten, knikten we vriendelijk naar elkaar. Je gaat elkaar na een paar dagen herkennen.
Buiten waren hun vrienden nog druk in gesprek. In wel dertig kleine kringen van een stuk of tien mensen zaten ze in het gras. De gespreksleider in hun midden en een opengeslagen Bijbel. Andere jongeren waren de maaltijd aan het voorbereiden of schoonmaakwerk aan het doen. Aan de overkant van het terrein anderen, zij aten een ijsje of maakten muziek. Ik hoorde ze in verschillende talen spreken en begreep dat ze uit allerlei landen kwamen. Dat kon je zien op de parkeerplaats, want daar stonden onder andere bussen uit Hongarije, Italië, Duitsland, Noorwegen en Kroatië. Er waren ook jongeren uit Aziatische landen. Per vliegtuig gekomen naar dit kleine dorpje.
Ik heb het over de communiteit Taizé in de Bourgogne, Frankrijk. Vanaf mijn vakantieadres was het maar een kwartiertje rijden. In Taizé komen het jaar door groepen jongeren van over de hele wereld om de Bijbel te leren kennen, over hun geloof te praten, maar vooral om te zingen, te bidden en stil te zijn.
Rondom half één liepen alle jongeren richting de kerk. Terwijl wij al in de kerk zaten, stroomde de enorme ruimte langzaam vol. De jongeren zaten op de grond op een klein knielbankje. De ouderen op de traptreden of op banken, die tegen de muur stonden. Ik heb inmiddels ook de leeftijd bereikt dat ik liever op een bank zit, met mijn rug tegen de muur.
Een overweldigend dankbaar gevoel stroomde door mij heen bij het zien van zoveel jongeren die zich geraakt weten door de Here God, door Jezus Christus. Daar besefte ik opnieuw dat God Zijn kerk op aarde niet loslaat. Dat Hij het is die het geloof in de harten van de mensen legt, ook – misschien wel juist – bij jongeren. Daar werd ik bevestigd in mijn geloof en vertrouwen dat de kerk zal blijven bestaan. Daar werden mijn zorgen over de afnemende kerkgang, het tekort aan ambtsdragers en het tekort aan voorgangers van mijn schouders afgenomen. De kerk, Gods kerk, zal doorgaan.
Hier zag ik met eigen ogen dat ook jonge mensen verlangen naar het Woord Gods, naar gebed, naar samenzang, naar geloofsgesprekken en naar stilte. In gebed dankte ik de Heer en woorden van Psalm 103 kwamen spontaan bij me naar boven: ‘Prijs de Heer, mijn ziel, prijs, mijn hart, zijn heilige naam’. Even later zongen we deze woorden met zijn allen: ‘Bless the Lord’.
De laatste dag van de week liep ze weer op kousenvoeten en ‘bewaakte’ de stilte. Ook hij, maar dan aan de andere kant van de kerk. Bij het uitgaan knikten we niet alleen naar elkaar, maar zwaaide ik naar hen als een laatste groet. Zij zwaaiden terug.
Ds. Ellen Peersmann
Uit de classis: ds. Marja de Jager, voorzitter van de CCV, stelt zich voor
In 1982 kwam ik als kersverse juf te werken op de School met den Bijbel te Ten Boer. Als team werkten we hard aan nieuwe leervormen zoals ‘ervaringsgericht leren’ en ‘aanschouwelijk onderwijs’. Wat inhoudt: aansluiten bij de leef- en ontwikkelingswereld van de kinderen met gebruikmaking van concrete voorwerpen en beelden.
Deze kennis pas ik nog altijd toe in de kerk. De kerk wordt als instituut beschouwd, maar bestaat uit de mensen die er deel van uitmaken. Waar staan de gemeenteleden, waar komen ze vandaan, wat hebben we nodig om samen een gemeenschap te vormen?
Al heel lang sluimerde het verlangen theologie te studeren. In 1996 ben ik daarmee begonnen aan de RUG. Deze studie was mij op het lijf geschreven. Na het afronden van de kerkelijke opleiding werd ik in 2005 beroepen in de Gereformeerde Kerk te Haren en in 2019 in de Protestantse Gemeente Delfzijl.
Daarnaast heb ik altijd, met veel plezier, bovenplaatselijk werk gedaan. Sinds een half jaar ben ik voorzitter van het classicaal college voor de visitatie. In deze functie geef ik leiding aan het team van visitatoren en ben ik de schakel tussen de visitatie, classispredikant en het Breed Moderamen van de classis.
Classicale ontmoetingsdag op 9 november 2024: Nieuwe perspectieven
Alle kerkenraadsleden, alle gemeenteleden en overige belangstellenden worden van harte uitgenodigd voor de ontmoetingsdag op zaterdag 9 november. Aarnoud van der Deijl zal vertellen over de inhoud van zijn boek De toekomst van de kerk en aan de hand van workshops kunt u met elkaar in gesprek gaan.
De dag begint om 9.30 uur met koffie en thee en om 15.15 sluiten we af. Dit jaar komen we samen in de Pauluskerk, Witte Valkenstraat 4, 9411 LG Beilen.
Binnenkort krijgen de scribae een uitnodiging met de vraag om je aan te melden, zodat we weten voor hoeveel personen we de lunch kunnen maken. We hopen uiteraard op een grote belangstelling!
Programma:
9:30-10:00 Inloop met koffie/thee en taart
10:00-10:20 Welkom en korte viering
10:20-11:00 Lezing door Aarnoud over zijn boek De toekomst van de kerk
11:00-11:45 Reactie door sprekers
12:00-13:00 Lunch
13:00-13:45 Ronde 1 workshop
13:45-14:15 Pauze
14:15-15:00 Ronde 2 workshop
15:00-15:15 Afsluiting
De classispredikant op bezoek
In deze afgelopen zomermaanden heb ik niet veel bezoeken aan gemeenten kunnen brengen, maar over drie van die zomerse bezoeken wil ik u graag vertellen. Deze bezoeken hebben onder andere indruk op me gemaakt, omdat ze bijzonder mooie gebouwen hebben.
Begin augustus mocht ik in Groningen de Lutherse kerk, maar ook de Lutherzaal bewonderen. Om die laatste gaat het me nu. De Lutherzaal bevindt zich aangrenzend aan de kerk en is gebouwd in 1925 in de Amsterdamse School-stijl. De parabolische boogvorm van het dak springt in het oog en geeft bijzonder veel licht. De kenmerkende strakke glas-in-loodramen zijn karakteristiek voor deze zaal. Onlangs zijn onder de muurverf oude afbeeldingen gevonden. Deze wil de gemeente graag laten restaureren. Indrukwekkend om daar te zijn!
Later in de maand was ik op bezoek in Ruinerwold. Omdat het die avond nog lang licht was, kon ik ook een bezoekje brengen aan hun mooie kerkgebouw. De oudste stenen van deze Bartholomeüskerk stammen uit het einde van de twaalfde eeuw. Later is de kerk uitgebreid met een gotisch koor, ongeveer eind vijftiende eeuw. Van binnen is de mooi versierde houten kansel een blikvanger, maar ook de bijzonder hoge herenbank uit 1744. Na het bezichtigen wandelden we via de pastorie terug naar het verenigingsgebouw. In het park rondom de kerk staat een ‘apostelboom’. Deze unieke boom heeft twaalf twijgen en symboliseert de eenheid. Zo is het geloof bedoeld, de eeuwen door. Ooit twaalf stammen van Israël en twaalf apostelen, stevig geworteld in de aarde, maar met de armen uitgestrekt naar de hemel. Rondom de boom worden bij mooi weer openluchtdiensten gehouden.
Eind augustus was ik in Stedum op bezoek en tot mijn grote verrassing bleek deze kerk over een schat aan bijzonder goed geconserveerde fresco’s te beschikken. Ik keek mijn ogen uit! Net als in Ruinerwold draagt ook deze kerk de naam van de apostel Bartholomeüs. Kennelijk was deze apostel in de middeleeuwen een geliefde heilige in Groningen en Drenthe. Zijn feestdag is trouwens 24 augustus en laat ik in die maand twee keer een kerk hebben bezocht die zijn naam draagt!
Ik zag afbeeldingen van de vier apostelen Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes. Een afbeelding van Bartholomeüs, Johannes de Doper, Adam en Eva, bloemenranken, dieren en allegorische middeleeuwse figuren. Te veel om op te noemen. De gewelfschilderingen stammen uit de late middeleeuwen, zo rond 1480. In grote lijnen vertellen ze het verhaal van goed en kwaad, met name de strijd tegen het kwade. Omdat de meeste mensen in die tijd analfabeet waren, waren deze afbeeldingen als het ware een ‘plaatjesbijbel’. Ook opvallend is het praalgraf van Adriaan Clant van Stedum, medeondertekenaar van de Vrede van Münster in 1648.
Wat is het toch geweldig dat ik als uw classispredikant van al dit moois mag meegenieten. Mocht uw kerkenraad het ook op prijs stellen dat ik op kennismakingsbezoek kom, neem dan gerust contact met me op. Dan maken we een afspraak.
Ds. Ellen Peersmann
Kunstwerk in Utrecht bevat ook afbeeldingen van alle kerken in Drenthe!
In de vorige nieuwsbrief vertelde ik u over het kunstwerk dat ik in het Dienstencentrum van onze kerk in Utrecht tegenkwam. Mijn beperkte kennis van de geschiedenis hiervan is inmiddels aangevuld door ds. Door-Elske Cazemier uit Emmen en ds. Gert Wybe van der Werff van de Streekgemeente Oost-Groningen. Graag geef ik hun aanvullingen aan u door.
Het kunstwerk is gemaakt bij de opening van het regionale dienstencentrum in Haren. Waarschijnlijk in 2004. Er zijn toen sponsoren gezocht om het te kunnen betalen. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenares Elly van den Hout uit Steenwijk en heet ‘Reach out and touch…’. Zij heeft voor iedere classis (negen stuks, vijf in Groningen en vier in Drenthe) fotografen op weg gestuurd met instructie. Zij hebben foto’s gemaakt van de dienstdoende kerken toen. Via zeefdruk heeft ze van alle kerken (plm. 300) een afdruk gemaakt, iedere classis zijn eigen kleur.
Ds. Ellen Peersmann
Nieuws van de landelijke kerk
Leren in de kerk: Training Waarderend leidinggeven voor predikanten en kerkelijk werkers
Een predikant of kerkelijk werker geeft leiding aan het gemeenteleven of een deelgebied daarvan. Dat is een hele taak, waarvoor je niet altijd goed bent toegerust. Vanuit het werkverband voor Waarderende gemeenteopbouw biedt Theo Hettema een training aan in Waarderend leidinggeven.
In deze training leer je met de methodiek van waarderende gemeenteopbouw te kijken naar jouw leidinggeven als predikant of kerkelijk werker. Niet vanuit het oplossen van problemen en het moeten tackelen van onwillige personen, maar door het methodisch kijken naar bloeifactoren en mogelijkheden. De training geeft je nieuwe inzichten om te kunnen leidinggeven. Je gaat eerder kansen en mogelijkheden te zien dan belemmeringen en onmogelijkheden. De training vindt plaats in Amersfoort, in het Kruispunt, Terschellingkade 22 (vlakbij NS-station Amersfoort-Vathorst) op donderdag 3 oktober, 17 oktober en 14 november 2024, steeds van 10.00 tot 15.00 uur.
In iedere bijeenkomst verken je theorie, oefen je met werkvormen en breng je je eigen ervaringen en casussen in.
Kosten: € 350,-. De training heeft een omvang van 2 ec studiepunten in de nascholing. Meer informatie en opgave >>
Vanuit het land: Hoe kan jouw kerk zorgen dat migranten zich thuis voelen en gelijkwaardig participeren?
Om christenen met en zonder migratieachtergrond te verbinden is Samen Geloven opgestart – een initiatief van de PKN en Stichting Geloofsinburgering, waarbij sinds kort ook Verre Naasten betrokken is. Het doel van dit meerjarige initiatief is om lokale Nederlandse kerken te stimuleren om duurzame, wederkerige geloofscontacten aan te gaan met migranten(christenen) en te helpen om stappen te zetten richting intercultureel kerk-zijn. We doen onderzoek (een casestudy in vier verschillende PKN-gemeenten en een verkenning van intercultureel kerk-zijn onder tien kerkgenootschappen in Nederland zijn verschenen en te bestellen), ontwikkelen materiaal en bieden gemeenten een halfjarig Verkenningstraject Samen Geloven aan. Meer informatie is te vinden op onze website: www.samengeloven.org.
Ds. Marien Kollenstaart, PKN-predikant toerusting bij Stichting Geloofsinburgering en in een internationale kerk
Beroepen en meer
Mutaties:
- Ds. Hester Wouda uit Zuidhorn heeft het beroep aangenomen naar de Protestantse gemeente Via Pacis te Beetsterzwaag.
- Mevrouw Eelkje de Vries, kerkelijk werker Protestantse gemeente Delfzijl, heeft verlenging preekconsent ontvangen voor de classis Groningen-Drenthe.
- Emerituspredikant ds. H.J. (Hendrik Jan) van der Steeg is op 8 juli 2024 overleden. Hij was predikant van de Hervormde gemeente Delfzijl van 1978 tot 1989.
- Ds. B.T. (Bas) Urgert te Elp wordt op 8 september verbonden aan de Protestantse wijkgemeente Emmen Centrum De Kapel te Emmen.
- Ds. Johan Hoornenborg neemt op 6 oktober afscheid van de Gereformeerde kerk Opende-Kornhorn. Hij gaat met emeritaat.
- Mevrouw N.I. (Naomi) Wiskerke-van Lobenstein (kandidaat) te Kampen wordt op 15 september verbonden aan de Hervormde gemeente te Hollandscheveld.
- Ds. G.J. Otter te Damwoude wordt op 27 oktober verbonden aan de Protestantse gemeente te Sellingen.
- Ds. E. (Ellen) Sonneveld te Enschede/Borne wordt per 1 oktober verbonden aan de Protestantse gemeente te Sleen. De intrededienst vindt plaats op 6 oktober.
- Ds. P.J. Huiser te Nijkerk wordt op 29 september verbonden aan de Protestantse gemeente te Rolde.
- Ds. Susanne Freytag te Eindhoven wordt op 15 september verbonden aan de Evangelisch Lutherse gemeente te Groningen.
De volgende keer
De volgende nieuwsbrief komt in week 51, vlak voor het feest van de geboorte van onze Heer. Daarin geven we een verslag van de ontmoetingsdag van 9 november, over de pioniersplekken in onze classis en vertellen we over mooie initiatieven.
Door deze nieuwsbrief wil het Breed Moderamen van de Classis Groningen-Drenthe kerkenraden, predikanten, kerkelijk werkers en andere belangstellenden informeren over ontwikkelingen en activiteiten in en rondom de classis. Stuurt u deze nieuwsbrief gerust door naar alle kerkenraadsleden en anderen waarvan u denkt dat ze er belangstelling voor hebben.