Twee kijktips over de wereld van schulden

De Schuldmachine, een documentaire over jongeren met schulden.

In Nederland heeft een op de vijf jongeren problematische schulden. De overheid, zoals de Belastingdienst of het CJIB, is vaak hun grootste schuldeiser. Documentairemaker Camiel Zwart laat zien hoe jongeren gevangen gehouden worden door torenhoge schulden, boetes, rentes en rentes op boetes. Dagelijks worstelen zij in een bureaucratische mallemolen die de schuldenindustrie met zich meebrengt. Hij volgt jongeren uit Amsterdam Zuidoost in soms uitzichtloze financiële situaties.

Schuldig, documentaire over de schuldenwereld

In de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een roerige volksbuurt met charmante laagbouw en uitgesproken karakters. En veel, heel veel schulden. De buurt vormt de achtergrond voor Schuldig, een documentaireserie van Human waarin niet alleen de bewoners met schulden centraal staan, ook de werelden eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek. Maak kennis met Ditte, Carmelita, Dennis, Ron en Ramona: bewoners die het hoofd maar moeilijk boven water kunnen houden. Ontmoet ook Ed, Will en Paul, die elk op hun eigen manier de strijd aangaan tegen ongeopende rekeningen en een vastgelopen systeem. Je leert ze allemaal kennen in Schuldig, een unieke documentaireserie over hoop, wanhoop en veerkracht in een buurt verbonden door schulden. Van een kale kip kun je niet plukken. Dus wie draait er op voor de rekening? Onthutsend en onroerend om te zien. Het geeft je een bijzondere inkijk in de wereld van schulden.

Om de week schrijf ik een pareltje uit mijn werk: Een tip, ervaring, persoonlijk verhaal, gedicht of iets anders. Ter inspiratie voor jou als diaken/christen om je in te zetten voor mensen die in armoede leven.

Christiaan Dekker, diaconaal consulent

Scroll naar boven