Brandbrief: stop het verplaatsen van asielkinderen!

In een brandbrief riepen professionals uit de jeugdgezondheidszorg en het onderwijs staatssecretaris Van der Burg op de verplaatsingen van kinderen in asielopvang direct te staken, zo meldt INLIA.

Professionals uit de jeugdgezondheidszorg en het onderwijs sloegen eind maart alarm: het vele verplaatsen beschadigt kinderen in de asielopvang. In een brandbrief riepen de beroepsgroepen staatssecretaris Van der Burg op de verplaatsingen direct te staken omdat deze het kind en de maatschappij ontwrichten.

Let wel: dit gaat over het voortdurend verhuizen binnen de gewone asielopvang, niet over de vele verplaatsingen in de crisisnoodopvang.

De onderwijs- en zorgprofessionals pleiten ervoor dat kinderen tijdens de hele asielprocedure op één locatie verblijven. Dit is overigens ook een belangrijk onderdeel van het ‘Plan Kleinschalige Asielopvang in Nederland: ‘t KAN’ waarover we u eerder berichtten. INLIA is een van de mede-initiatiefnemers van het plan voor een structurele oplossing voor de asielopvang.

Het behelst onder meer dat asielzoekers evenredig worden opgenomen in alle gemeenten en ook in die gemeente blijven als ze een vergunning krijgen. Zo kunnen de kinderen op adem komen, raken ze hier vertrouwd en kunnen ze snel starten met school.

Lees de hele nieuwsbrief van INLIA hier.

Scroll naar boven