Voedselbank

Een moslimgezin stapte de kerk op zondag binnen en vroeg: Kunnen jullie ons helpen met boodschappen? Ze kwamen namelijk niet rond, vielen net buiten de boot met allerlei regelingen. Dit was het startsein voor Baptistengemeente Valthermond om zelf een soort lokale ‘voedselbank’ op te zetten.

Één vrouw, Lammy, krijgt adressen door, gaat daarmee in gesprek, vraagt waarom ze niet bij Voedselbank aankloppen en checkt wat voor boodschappen er nodig zijn per adres. Er worden inmiddels telkens acht plastic bakken achter in de kerk gevuld door kerkleden, via een appgroep van vijftig personen. Ieder stuurt op een boodschappenlijst door wat hij/zij meeneemt. Dit alles onder de noemer: Kordaad – ooit begonnen als een soort burenhulpdienst binnen en buiten de kerk.

Het aanleveren van adressen gaat via het netwerk van gemeenteleden. Zij steken hun voelhorens uit voor iemand die wel een boodschappenpakket kan gebruiken. Een gemeentelid werkt in de buurtzorg, een ander in het welzijnswerk en pas kwam er ‘toevallig’ een adres via een meisje die stageliep bij een gemeentelid.

Opvallend vaak zijn het alleenstaande moeders die hulp krijgen. Op het moment ‘bedienen’ ze alleen gezinnen in Musselkanaal. Zij bieden hulp aan mensen die net buiten de boot vallen bij andere instanties, zoals bij de voedselbank in Nieuw-Buinen. Daar werken ze ook mee samen: “Als zij wat over hebben krijgen wij dat en als wij wat over hebben dan krijgen zij dat.” Als er meer aan de hand is, dan volgt overleg met ‘de oudste’ en kan er vaak ook meer, zoals vloerbedekking op betonvloer leggen, tweedehands witgoed regelen, enzovoort. Ook hiervoor worden gemeenteleden ingezet. Mooi hoe dit gemeentebreed gedragen wordt en ieder hierin op eigen manier betrokken wordt.

Zou je ook zoiets willen opzetten in jouw kerk? Aarzel niet, bel/mail mij gerust, zij delen hun kennis en ervaring namelijk graag.

Om de week schrijf ik een pareltje uit mijn werk: Een tip, ervaring, persoonlijk verhaal, gedicht of iets anders. Ter inspiratie voor jou als diaken/christen om je in te zetten voor mensen die in armoede leven.

Christiaan Dekker, diaconaal consulent

Scroll naar boven