Pelgrimeren in de buurt

Paadje door een Gronings graanveld

Pelgrimeren zouden we kunnen omschrijven als wandelen-plus… en de plus wordt door iedereen zelf ingevuld. Stichting Pelgrimeren in Groningen (SPiG) komt aan allerlei vormen van pelgrimage tegemoet.

Degenen met veel interesse in de cultuurhistorie en het landschap downloaden het infobestand van de route.
Mensen die zich ergens op willen bezinningen downloaden het bezinningsbestand, met mogelijkheden voor natuurbeleving, stilte, bezinnen op je toekomst, of een uitnodiging om ingrijpende levenservaringen te verwerken.
Maar pelgrimeren kan ook een geestelijke reis worden met het christelijke spiritualiteitsbestand. Met dit bestand krijgt u een selectie uit 2000 jaar inspirerende personen uit de kerkgeschiedenis: wat ze geschreven hebben, kunstwerken die ze hebben nagelaten, hun gebeden, met veel mogelijkheden voor creatieve verwerking.

Groningen is bij uitstek geschikt om te pelgrimeren: veel cultuurhistorische landschappen, veel schitterende middeleeuwse kerken, veel stiltegebieden, veel natuur en ontzettend veel wandel- en fietspaden. Groningen is de minst ontdekte provincie van Nederland en dat geldt zelfs een beetje voor haar eigen inwoners.

Wat is SPiG?

SPiG biedt 145 gratis rondwandelingen van ongeveer 8 kilometer waarin de historische, waardevolle kerken van Groningen centraal staan. De wandelingen gaan over graspaden, voet- en fietspaden en een enkele keer een stukje weg.
Voor de meer sportieve wandelaars zijn er 65 dagroutes van ongeveer 21 kilometer. Voor degenen die dagen achter elkaar willen pelgrimeren zijn er maar liefst 45 etappes beschikbaar van camping tot camping of van B&B tot B&B.
De wandelingen zijn te downloaden via www.spig.nl.

Naast een tekstbeschrijving van de route is er een kaart beschikbaar, en een GPX-bestand voor mobiel of GPS-toestel.

Inhoudelijk is elke wandeling voorzien van de volgende bijlagen:
* Infobestand
* Bezinningsbestand
* Christelijke spiritualiteitsbestand
* Informatie over parkeerplaatsen, OV-voorzieningen en toegang tot de kerken

Pelgrimswandelingen met gidsen
Naast het netwerk van meer dan 3000 kilometer aan wandelingen organiseert Stichting Pelgrimeren in Groningen ook nog pelgrimswandelingen met gidsen op de tweede zondagmiddag van de maand. De kosten zijn € 3,- p.p. per keer waarvan € 1,- bestemd is voor de te bezoeken kerk. Met het Stadsklooster Groningen organiseert SPiG jaarlijks op Tweede Pinksterdag een kloosterwandeling in Groningen waarbij we het kloosterleven centraal zetten in haar cultuurhistorische en spirituele betekenis.

Stichting Pelgrimeren in Groningen
De stichting draait volledig op vrijwilligers, hierdoor kunnen de routes gratis worden aangeboden. De stichting heeft als enig doel om mensen tot het pelgrimeren aan te zetten in eigen omgeving. Daartoe kunnen er ook lezingen gegeven worden over het pelgrimeren vroeger en nu in Groningen.

Meer informatie: www.spig.nl

Scroll naar boven