Landelijke prijs voor samenwerkingskerk Emmen-Odoorn

De Grote Kerk Emmen en de Kerk van Odoorn hebben deze maand de zogeheten VKB Mercer/Marsh Award 2021 van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) gewonnen en haalden daarmee 3000 euro binnen. De prijs is bestemd voor projecten die het kerkelijk leven nieuw leven in blazen.

Martin Laning

Krachtenbundeling

Beide kerken bundelden in 2016 hun krachten en daarmee werd sluiting van de kerk in Odoorn voorkomen. De Grote kerk in Emmen nam het bestuurswerk over terwijl de kerk in Odoorn zich richtte op activiteiten in de dorpen die bij de kerk horen en maatschappelijke projecten. Er kwam een eigen pelgrimspad, een radioprogramma over zingeving en er werden Proatbankies, ofwel bankjes in het dorp voor een gesprek geadopteerd. Bovendien zijn er op diverse plekken bezinnings- en koffiebijeenkomsten. In Odoorn staat de kerk tegenwoordig letterlijk en figuurlijk midden in de samenleving. Ze werkt nauw samen met onder meer het welzijnswerk, de bibliotheek, zorginstellingen en dorpshuizen.

Gebak

“Zo’n prijsuitreiking is toch best wel spannend,” aldus pastoraal werker Helene Westerik. “We wisten dat we bij de laatste drie zaten en daar waren we al trots op. Niemand hield rekening met de hoofdprijs en dus zijn er nog geen ideeën wat er met de 3000 euro gaat gebeuren. O, dat is niet helemaal waar. Ik heb gebak gekocht voor de kerkgangers. Deze prijs is tenslotte van en voor de hele gemeente.”

Voorbeeld

Dat de Drentse aanpak als bijzonder gezien werd, had Helene niet verwacht. “We vinden het normaal dat je klaar staat voor je medemens en kijkt wat je voor hem of haar kunt betekenen. Over deze aanpak is geen uren vergaderd of zo. Het idee ontstond en we zijn aan de slag gegaan en hebben om ons heen gekeken waar we iets konden doen. Een aanpak die alleen mogelijk is door de samenwerking met de Grote Kerk. Ze hebben het bestuurlijk werk van ons overgenomen. Daar zijn we dankbaar voor. En zeker ook voor de inzet van alle vrijwilligers. Dit is echt een voorbeeld waarbij iedereen kijkt naar zijn sterke punten en die ook inzet.”

Tevreden

Ook in Emmen zijn ze volgens Harry Groenwold, voorzitter van de Wijkgemeente Grote Kerk Emmen-Odoorn, blij met de prijs. “Het is niet niets dat deze manier van werken als landelijk voorbeeld genoemd wordt. We hebben recent de vijf jaar samenwerking (de fusie was er immers in november 2016) besproken en hebben geconcludeerd dat zowel de Wijkkerkenraad Grote Kerk als de gemeenschap in Odoorn tevreden zijn met de gang van zaken. In vijf jaar hebben ze in Odoorn weer kerkelijke activiteiten weten op te bouwen waarbij de samenwerking met de lokale gemeenschap een belangrijke plaats heeft. Alle eer komt toe aan de inspanningen van de mensen in Odoorn waarbij Helene Westerik en Willem Mulder vooral veel werk hebben verzet. Het bestuurswerk komt vanuit de Wijkkerkenraad Grote Kerk maar de invulling van de activiteiten in Odoorn doen ze helemaal zelf,” besluit Groenwold.

Dit artikel verscheen in Op weg, kerkblad van PG Emmen, jaargang 31, nummer 9, november 2021.

Scroll naar boven