Onafhankelijke cliëntondersteuning

Als diaconie (en als kerk) is het handig om te weten dat er in veel gemeenten onafhankelijke cliëntondersteuners zijn. Deze ondersteuner denkt mee bij het organiseren van zorg of ondersteuning. Deze kent het aanbod in zorg en ondersteuning in jouw regio en weet de weg hiernaartoe. Ook kan de ondersteuner meegaan naar gesprekken.

De cliëntondersteuner is geen hulpverlener, maar helpt om zorg of ondersteuning te organiseren. De onafhankelijke cliëntondersteuner staat los van zorgorganisaties. Een cliëntondersteuner inschakelen is gratis. Zie de praktijkverhalen voor meer informatie. Via www.regelhulp.nl/onderwerpen/clientondersteuning lees je hier meer over. Hier kun je in een overzicht zien of dit ook in jouw gemeente voorkomt (soms onder een andere naam).

Handig om als diaken te weten! Ook handig om eens uit te nodigen bij een diaconie en om de folders van de plaatselijke ondersteuners in de kerk te leggen. Je kunt ze ook inschakelen als je vragen hebt over voorzieningen, uitkeringen, toeslagen, AOW, enzovoort.

Om de week schrijf ik een pareltje uit mijn werk: Een tip, ervaring, persoonlijk verhaal, gedicht of iets anders. Ter inspiratie voor jou als diaken/christen om je in te zetten voor mensen die in armoede leven.

Christiaan Dekker, diaconaal consulent

Scroll naar boven