Classicale Ontmoetingsdag: Doen waartoe we geroepen zijn

Hoe gaan we als kerk de toekomst in? Tijdens de classicale ontmoetingsdag ‘Nieuwe perspectieven voor jong en oud’ werd het gezocht in eenvoud en gezamenlijkheid.

Dick Vos

Foto’s: Dick Vos

Zo’n 120 kerkelijk betrokkenen uit Drenthe en Groningen verzamelen zich op 9 november in de Pauluskerk in Beilen om elkaar te ontmoeten en God te ontmoeten. Misschien moeten we ons tegenwoordig spiegelen aan de eerste gemeenten die we kennen uit de Bijbel, begint classispredikant ds. Ellen Peersmann. Kleine gemeenschappen die in verbondenheid met elkaar en gedragen door Gods Geest zoeken naar een begaanbare weg.

Secularisatie en ontkerkelijking gaan buiten ons om, stelt spreker ds. Aarnoud van der Deijl. Je kunt het tij niet keren, dat is een gegeven. Hij schreef het boek De toekomst van de kerk – essay vol rouw en hoop. Maar als de kerk verdwijnt, verliezen we nogal wat. Dat leerde Van der Deijl van herintreders van naam, die hij interviewde voor zijn boek. We zullen plaatsen gaan missen waar nagedacht wordt over ethische vraagstukken. Zonder bezinning en zonder besef dat er iets is dat ons overstijgt, worden wijzelf hoofdpersoon van ons verhaal, terwijl God dat zou moeten zijn.

Van der Deijl pleit voor Spaß machen in de kerk. Plezier hebben in wat we doen, zonder ons primair te richten op het binnenhalen van meer mensen. Doen waartoe we geroepen zijn – toegewijd zijn aan God, aan elkaar en aan de – houden we het langste vol. Juist in een kerk die klein is, kunnen we dicht bij elkaar staan en zicht krijgen op waarden waar het om draait.

Liefde en solidariteit

Weet dat er in de geschiedenis van de kerk meer momenten waren waarop het aankwam op overleven, weet ds. Marien Grashoff, die reageert op de inleiding van Van der Deijl. En weet dat niet jij het bent die de kerk moet dragen, de kerk draagt jou, geeft ds. Bert Altena aan. Dat is bevrijdend en ontspannend. Laat de kerk een vrijplaats van bezinning zijn, bepleit ds. Ellen Peersmann. Laten we leven vanuit het dubbelgebod van de liefde, en een oefenplaats zijn van solidariteit. Laten we erop vertrouwen dat dat onze kracht is in een wereld die steeds individualistischer wordt.

Geloofsgesprek

In verschillende workshops wordt ’s middags verder gedacht en gediscussieerd. Soms diepgaand, elders speels. Moet de kerk in onze streken eerst sterven misschien, waarna er nieuwe vormen van geloofsleven kunnen ontstaan? Moet de kerk niet een meer fluïde organisatie worden, wordt elders geopperd, waarin niet het gebouw maar het beginsel van geloof, hoop en liefde centraal staat? In een derde workshop wordt stimulering van het geloofsgesprek, één van de speerpunten in het beleidsplan van de classis, breed onderschreven. Zonder geloofsgesprek droogt de kerk op.

Elkaar voeden

Pioniersplek Overstag uit Groningen sluit de ontmoetingsdag af met een voorbeeld van ‘anders vieren’. Twee mensen worden aan tafel gezet. Maar hoe te eten wanneer het bestek te groot is om naar je eigen mond te brengen? De pogingen die ze doen zijn hilarisch. De oplossing blijkt even eenvoudig als veelbetekenend. Wanneer we delen in wat ons overkomt en elkáár gaan voeden, dan is er perspectief.

Lees hier een interview met ds. Aarnoud van der Deijl.
Lees hier een samenvattende recensie van het boek De toekomst van de kerk door ds. Bert Altena.

Wilt u dit artikel gebruiken in uw kerkblad? Graag! U kunt hieronder ook een langere versie downloaden.

Scroll naar boven