Samen Jong, pioniersplek in oprichting

Een plek waar jongeren en hun ouders samen kunnen vieren, waar de vragen van kinderen en tieners centraal staan en ze elkaar kunnen ontmoeten. Dat staat de oprichting van pioniersplek Samen Jong voor ogen. Jan Waanders, een van de initiatiefnemers, vertelt over dit nieuwe plan.

Jasja Nottelman

Het verlangen

“Eigenlijk houdt het mij al jaren bezig dat er een plek binnen de kerk zou moeten zijn waar tieners zich thuis voelen. Dat het evangelie voor tieners relevant is, is voor mij overduidelijk. Maar er is bijna geen plek binnen de Protestantse Gemeente Groningen waar hun eigen vragen aan de orde komen. Geen enkele kerk heeft tieners centraal staan. Als je met hen meefietst, meewandelt, dan ontdek je wat hen bezighoudt. Wat ik vaak hoor als het gaat over wat tieners beleven aan de kerk: ‘Het ging niet over mij.’ Nu is die generatie er nog en ik geloof ook niet dat het einde er is wat dat aangaat, maar dan moet je nu iets opzetten waar iedereen wat aan heeft.”

Hoe gaat het eruitzien?

“Het is nog best ingewikkeld dit idee concreet te maken. Het lijkt me dat er een bandje kan komen waar tieners zelf in spelen. Dat zij ook de muziek uitzoeken en dat je zo samen een viering maakt. Er is al wel eens vaker ruimte gemaakt binnen een wijkgemeente voor een meer evangelische viering, maar dat past niet altijd bij hoe de gemeente in elkaar zit. Bij het idee van Samen Jong zijn de tieners het uitgangspunt. Mooi ook als twintigers zich zouden aansluiten die ervaring hebben met het tiener-zijn en dat mee kunnen brengen.

“Het zal ook interactief worden, koffie met iets erbij, samen in gesprek gaan. Het gaat vooral om aandacht voor elkaar hebben, de vragen en ideeën aan de orde laten komen. Het zal waarschijnlijk niet in een historisch kerkgebouw gaan plaatsvinden, misschien sowieso niet in een kerkgebouw. We kunnen best wat tips gebruiken, wie weet dat mensen wel een heel leuk aansprekend gebouw weten dat je op de zondag kunt huren. Als je er om half tien in kunt, wat dingen gaat voorbereiden, zodat je van half elf tot ongeveer twaalf uur samen kunt zijn, dan is dat al heel mooi! In eerste instantie denken we aan twee keer in de maand, en daarna wekelijks.”

Talenten

“Er zijn vast verschillende tieners (en twintigers en volwassenen) met allerlei talenten. Mensen die muziek kunnen maken, mensen die graag de handen uit de mouwen willen steken, die lekker praktisch zijn. Het pioniersteam bestaat nu uit mensen die goed zijn in opstarten, ideeën hebben en zo’n pioniersplan kunnen schrijven. Het zou mooi zijn als er praktische mensen bij de uitvoering willen helpen.”

Geen concurrentie

“Het is zeker niet de bedoeling om concurrentie te worden voor de vierplekken die er zijn. Het lijkt ons juist mooi als we binnen de Protestantse Gemeente Groningen een plek zijn waar jongeren (en hun ouders) bij elkaar komen, omdat ze dat nu niet (meer) doen, dus we kapen ze niet weg, we behouden ze. Ik denk dat het zo werkt dat als je tieners op een gegeven moment de deur uit zijn, dat je zelf weer meer je plek in een van de wijkgemeentes of andere vierplekken gaat innemen.”

Pionier

“We zijn nu bezig om een vacaturetekst te schrijven voor een aan te trekken pionier. Het zou mooi zijn als de pionier onder andere goed in contact staat met de werkgroep Mosterd die bezig is met het opzetten van een programmalijn voor jongeren. Zo kun je elkaar in de stad versterken. In het beleidsplan van de PGG is er duidelijk ruimte gemaakt om te investeren in jongeren. Het is mooi dat we dat op verschillende plekken in de stad aan het doen zijn.”

Wil je meedoen met Samen Jong, neem dan contact op met Jan Waanders, janvanhetpand@gmail.com, of Aline Kruizenga, aline.kruiz@gmail.com.

Dit artikel verscheen in Kerk in Stad 6 – 2023, van 28 maart 2023. Zie kerkinstad.nl

Scroll naar boven