Nieuwsbrief: Genieten in de zomer

Nieuwsbrief 4 – 2024, week 29

Classis Groningen-Drenthe op weg naar duurzaam gemeente-zijn

www.classisgroningendrenthe.nl

Classispredikant ds. Ellen Peersmann
E-mail
T 06 – 58 01 52 61

Scriba Leny de Zeeuw
E-mail
Post: Binnenes 9-b, 7981 BK Diever

Preses Henk van Dijk
E-mail
T 06 – 58 01 52 61

Regiopredikant ds. Heleen Maat
E-mail
T 06 – 20 36 62 25


Meditatie: Vreugde en vrolijkheid

Eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan.’ – Prediker 9:7

Het duurt ons allemaal te lang, maar het wordt de komende weken echt zomer, al is het maar dat de zomervakantie van de scholen in het noorden van start gaat. We kijken er naar uit om met mooi en warm weer volop te genieten van de ontluikende natuur, van elkaar en van gezellig samen buiten eten en drinken. Mij klinken de woorden van Prediker op zulke dagen als muziek in de oren. We mogen van God volop genieten! We mogen ons brood met vreugde eten en met een vrolijk hart wijn drinken, want ‘God heeft dit reeds lang zo gewild’ staat er in de NBG vertaling van 1951. Prachtig!

Toch is het zo dat het leven niet enkel uit genieten bestaat. Daar is ook Prediker zich van bewust, want zijn vreugdevolle oproep eindigt met de dwaas die veel goeds te gronde richt. Velen van ons weten van de moeilijkheden in het leven, ieders leven kent tegenslagen. Hoe moet je van het leven genieten als je in Oekraïne, Gaza of Soedan woont? Hoe kun je genieten als je somber bent over de toekomst van de aarde en je grote zorgen maakt over de uitstoot van giftige gassen of het leeghalen van fossiele bronnen? Hoe kun je genieten als je ongelukkig bent in je relatie?

Ik heb geen pasklare antwoorden op deze vragen, maar dat er verdriet is onder de mensen dat zal niemand ontkennen. De vraag is dan ook wat Prediker nou eigenlijk met zijn oproep om van het leven te genieten bedoelt, terwijl ook hij weet heeft van alle ellende en verdriet op aarde?

Prediker is op zich een pessimist, hij begint zijn boek door te zeggen dat alles in het leven absurd is, ijdelheid en lucht en leegte. Hij vindt dat de ene realiteit niet rijmt met de andere: er wordt door de meeste mensen heel hard gewerkt, maar het magere resultaat staat volgens Prediker niet in redelijke verhouding tot die inspanning. Hoofdstuk 9 vers 7 tot 9 staat in relatie tot die gedachte, dat moeten we niet vergeten. Het gaat hier dus niet over zomaar hedonistisch genieten van het leven. Nee, het is een opdracht: ‘Maak de wereld zo dat iedereen, naast het harde werken en naast zorgen en verdriet, ook van het leven kan genieten’.

Prediker wil ons erop wijzen dat we aanvaarden wat we hebben en dat we het doen met dat wat ons is toegemeten, zodat je ook daadwerkelijk kunt genieten. Prediker roept niet op tot fatalisme: ik ben tevreden met wat ik heb en de rest van de wereld kan me gestolen worden. Nee, de nadruk legt hij op het feit dat wij niet alleen maar moeten werken alsof ons levensgeluk daarvan afhangt en we dat geluk zelf volledig in de hand hebben.

Foto: Adrem68, CC BY-SA 3.0

Naast al dat gezwoeg moeten we voldoende tijd vrijmaken om ons zuur verdiende brood met vreugde te kunnen eten en met een vrolijk hart wijn te drinken en te genieten van de mensen, die om ons heen staan! Dat zijn de dingen die we in dankbaarheid mogen ontvangen en we doen God eer aan om ervan te genieten en te delen met anderen.

Ik wens u een heel mooie zomer toe vol met momenten waarop u geniet!
Ds. Ellen Peersmann


Uit de classis: Inge Huisman-van der Welle, diaconaal opbouwwerker, stelt zich voor

“Ik ben diaken in Stadskanaal en ben met een omweg terecht gekomen in de stuurgroep Diaconaat in de Regio. In september start ik ook nog met de studie theologie. Daardoor kan ik alle kennis die ik al heb opgedaan diepgang en een stevige bedding geven.

“De doelstelling van dit hele project is om kerken en diaconieën te activeren om te voorzien in lokale noden en behoeften, met de nadruk op armoede. Wat hebben jullie nodig, zijn jullie je bewust van de armoedeproblematiek in de regio, wat doen jullie daar al mee, zijn er nog verbeterpunten, kunnen we inzetten op extra bewustwording met workshops of activiteiten?

“Mijn werk als consulent is uitgebreider dan wat ik in de stuurgroep deed. Daar was het vooral meedenken en richting geven, nu zit ik in het uitvoerende deel en kan ik er ook inhoudelijk diepgang aan geven. Ik onderhoud bijvoorbeeld contact met kerken en werk nieuwe ideeën uit.

“Soms kun je al iets betekenen met heel kleine dingen, zoals een maaltijd, of alleen al het besef naar buiten toe gericht te zijn. Dan ga je misschien als je met je buren staat te praten een keer dat gesprek aan: ‘Hoe gaat het met jou, red jij het nog? Alles wordt duur hè…’ Het is soms ongemakkelijk, maar probeer het gewoon maar eens en kijk wat ervan komt.”


Vacature diaken Breed Moderamen van de Classis

Het Breed Moderamen van de classis is blij dat Inge Huisman de overstap heeft gemaakt naar Diaconaal opbouwwerker. Haar inzet zal het regionale diaconale werk ten goede komen en de diaconale platforms een boost geven. Tegelijkertijd zullen we haar positieve en constructieve inbreng tijdens de vergadering van het Breed Moderamen missen.

Daarom een oproep aan de diakenen in onze classis: meldt u bij onze scriba aan om als diaken zitting te nemen in het Breed Moderamen. We bieden u een gezellige en zeer betrokken groep mensen aan.

Van harte welkom!
Ds. Ellen Peersmann

De classispredikant op bezoek

‘De koning van Groningen’ Op het spel

Donderdag 16 mei mocht ik te gast zijn bij de première van de muzikale theatervoorstelling ‘Op het spel’. Deze voorstelling speelde zich af rondom en in de Nieuwe Kerk in Groningen. Een bijzondere rol was weggelegd voor kinderen. Met grote belangstelling heb ik genoten van hun inzet en professionaliteit. Het verhaal begint met de koning van Groningen die de kinderen verbiedt om te spelen. Zij moeten oplossingen gaan bedenken en uitvindingen doen om de aarde te redden. Volgens de koning en zijn ministers is het ‘vijf voor twaalf’. Uiteindelijk vinden de koning en de kinderen elkaar in de hoop. Samen houden ze de moed erin en maken samen tot slot een dansje.

Bezoek Werkgemeenschap Zuidwest-Drenthe en RTV Drenthe

Op dinsdag 11 juni was ik op bezoek bij de voorgangers van de werkgemeenschap Zuidwest-Drenthe. Ik trof daar een jonge, enthousiaste groep voorgangers. Wat een energie stralen zij uit en hoe mooi is het dat zij elkaar inspireren, stimuleren en ondersteunen in het gemeentewerk. RTV Drenthe heeft die dag opnames gemaakt voor een tv-uitzending. De insteek was het dreigende tekort en de vergrijzing onder voorgangers, maar RTV Drenthe koos ook voor een positieve insteek door deze jonge voorgangers te benoemen. Ik kwam blij en vol goede moed weer thuis.

V.l.n.r.: ds. Willemien van Berkum, Jan Willem Jonkman, ds Joanne Greving, ds. Ben van Werven, ds. Marco Bijdevaate, ds Annemarie Rodenburg, ds. Mark de Jager.

Ds. Ellen Peersmann


De voorzitter van de classis aan het woord over ‘de voorzitter’

Is het voorzitterschap van de Classis Groningen-Drenthe eigenlijk een rotklus?

In de afgelopen weken heb ik voor mijzelf geprobeerd een antwoord op die vraag te vinden. Maar misschien vraagt u zich af waarom ik daarover nadacht. Na zeven jaar voorzitterschap leek het mij goed het stokje over te dragen, bij voorkeur aan iemand die de zeventig nog niet is gepasseerd.

Bij de start van de nieuwe classis was het uitgangspunt dat de voorzitter een ambtsdrager zou zijn die geen predikant is. Immers, de classispredikant is per definitie predikant en het is een goede zaak dat de ambten in het moderamen en het breed moderamen aanwezig zijn en meebeslissen. Bij het werk van de classispredikant ligt het accent op de inhoud. Bij de voorzitter ligt het accent op de structuur. In intensieve samenwerking met de scriba blijft daarmee het evenwicht in de aansturing gehandhaafd.

In onze classis is die samenwerking vanzelfsprekend. De samenwerking zowel met Jan Hommes als met Ellen Peersmann verloopt soepel, waardoor we elkaars functie versterken. Waarom dan toch die vraag uit de titel? Tot mijn verbazing hebben er zich geen andere ambtsdragers, niet-predikant, kenbaar gemaakt die geïnteresseerd zijn in het voorzitterschap. Na enig zelfonderzoek moet het hoge woord er dan toch maar uit:

Het is een topbaan!

  • Als de toekomst van onze kerk je ter harte gaat, krijg je de kans daaraan mee te werken.
  • Als je er graag aan bijdraagt dat onderlinge misverstanden in de kerk worden opgelost, krijg je die kans.
  • Als je regelmatig twijfelt over wat kerk-zijn allemaal kan inhouden, ontstaan hier je antwoorden.
  • Als je verdieping wilt vinden in je geloofsbeleving, ligt hier een unieke kans.
  • Als je je afvraagt of de kerkelijke regelgeving wel goed werkt, heb je hier de mogelijkheid ernaar te kijken en hem te helpen verbeteren.
  • Als je niet zo gelovig bent, maar wel houdt van je kerk, kom je hier meer in evenwicht.
  • Als je diepgelovig bent, maar de organisatie vervelend vindt, kom je hier in evenwicht.

Ik begon aan een column, het lijkt vooral een advertentie te zijn geworden. Misschien moest dat dan ook maar zo. Waarom dan toch stoppen? Omdat ik vind dat je anderen ook de kans moet geven deze ervaringen op te doen en ervan te genieten. Omdat je moet stoppen als bewuste keuze wanneer het goed gaat en je er nog steeds plezier aan beleeft. Het stoppen doet zelfs wel pijn, want je laat veel achter je. Niet in het minst een groep mensen die geïnspireerd door hun geloof samen een prachtig en hecht team wist te zijn waarmee het een voorrecht was om samen te werken. Ik kan het iedereen aanbevelen die bereid en in staat is minstens 14 uur per week op heel persoonlijke wijze met deze materie bezig te zijn.

Laten we de kerk toch vooral niet een kerk van alleen dominees worden, maar een gemeenschap van mensen met verschillende achtergrond en ervaringen die samen kerk willen zijn.

Ambtsdragers, aan u het woord.

Henk van Dijk
Voorzitter Classis Groningen-Drenthe


Save the date! Classisdag 9 november

Alle kerkenraadsleden en alle gemeenteleden worden nu alvast van harte uitgenodigd voor de classisdag op zaterdag 9 november. Ds. Aarnoud van der Deijl zal vertellen over de inhoud van zijn boek ‘De toekomst van de kerk’ en aan de hand van workshops kunt u met elkaar in gesprek gaan. De dag vindt plaats in Beilen, in de Pauluskerk. Zet de datum alvast in uw agenda.


Solidair op weg met ons beleidsplan: samenwerkingen

Het classisteam kan u melden dat er inmiddels 55 gemeenten, in verschillende fases van ontwikkeling, serieus met elkaar in gesprek zijn over samenwerken in een regio. We praten dan over veertien samenwerkingsverbanden. Het is mooi om te merken dat het beleidsplan kerkenraden en gemeenten aan het denken heeft gezet over de toekomst. Goed ook dat gemeenten niet willen wachten tot het ‘te laat’ is en het laatste gemeentelid de deur van de kerk definitief moet sluiten. Proactief inzetten op de toekomst kan ons helpen om alle gemeenten die we nu in de classis hebben te laten voortbestaan. Dat kan alleen in onderlinge solidariteit.

Mocht u zich aan willen sluiten bij de steeds groter wordende groep gemeenten die proactief inzetten op toekomstbestendig beleid, neem dan gerust contact op met de classispredikant.


Cursus: Samenwerken in een team van voorgangers

Wanneer gemeenten in een regio gaan samenwerken, dan is het natuurlijk ook fijn wanneer de voorgangers gaan samenwerken in een team. Door samen te werken kunnen de voorgangers elkaar versterken, elkaar helpen en kunnen persoonlijke expertises voor het grotere geheel van de regio ingezet worden. Maar hoe doe je dat?

De classis heeft aan de Dienstenorganisatie gevraagd om hiervoor een cursus te ontwikkelen, die in het kader van de Permanente Educatie gevolgd kan worden. De Protestantse Theologische Faculteit Utrecht (PThU) biedt sinds het begin van deze maand een cursus teamvorming aan. Deze cursus wordt op locatie gegeven, bijvoorbeeld aan de voorgangers van een werkgemeenschap. De studiepunten tellen mee en de cursus wordt betaald door de Protestantse Kerk. Van harte aanbevolen. Lees hier meer.

Ds. Ellen Peersmann


Permanente educatie | Declaratie onkosten

Brief aan de predikanten en kerkelijk werkers over de mogelijkheden van de permanente educatie:

Folder permanente educatie:


Landelijke kerk: ambtsrapport ‘Ruimte voor Woord en Geest’

Op 21 juni jl. heeft de generale synode een nieuwe ambtsvisie aangenomen, die meer ruimte geeft aan diversiteit van zowel hbo-geschoolde als academisch geschoolde theologen. Daarvoor zijn er drie beroepsprofielen opgesteld: de kerkelijk werker-specialist, de pastor en de predikant. Het rapport vertaalt deze profielen naar de praktijk.

In Groningen-Drenthe is de situatie zo dat er heel wat hbo-geschoolde theologen eigenlijk het werk van een pastor doen. Zij functioneren als voorganger van een gemeente. Door te laten toetsen wat ze in de loop van de jaren aan leer- en werkervaring hebben opgebouwd, kunnen zij straks doorstromen en geordineerd worden tot pastor.

Het moderamen van de classis is dankbaar dat er met het aannemen van dit rapport duidelijkheid komt voor de hbo geschoolde theologen en zij eerlijk gewaardeerd worden voor het werk dat zij doen en een betere rechtspositie krijgen. In de nabije toekomst verwacht ik dat door het tekort aan academisch geschoolde theologen, de pastor en predikant nog meer gaan samenwerken om de plaatselijke gemeente en de gemeenten in regioverband samen te bedienen. De eigen kracht van academisch en hbo-opgeleide theologen maakt mijns inziens samenwerking zinvol en noodzakelijk voor de voortgang van Gods werk, de opbouw van Zijn kerk op aarde en het uitdragen van het evangelie.

De nieuwe ambtsvisie is niet een soort wondermiddel om het tekort aan kerkelijk werkers, pastores en predikanten op te lossen. Het opent wel deuren voor iedereen die zich geroepen weet om de kerk van Christus te dienen als kerkelijk werker, pastor of predikant, onder wie de vele zij-instromers. In dit rapport gaat het ten diepste om ruimte voor Woord en Geest, ruimte voor roeping.

Ds. Ellen Peersmann


Quotumregeling bevordert onderlinge solidariteit

Vorige week hebben de colleges van diakenen en kerkrentmeesters een brief gekregen over de nieuwe quotumregeling. Deze nieuwe regeling betreft de jaarlijkse financiële bijdrage van de gemeenten en diaconieën aan het bovenplaatselijke werk van de Protestantse Kerk. Daarnaast is er de jaarlijkse afdracht aan de solidariteitskas. Per 1 januari 2025 worden de huidige regelingen van beide afdrachten aangepast. De reden hiervoor is dat in de huidige regeling de lasten niet evenredig over de gemeenten verdeeld zijn. In de nieuwe regeling worden de lasten naar draagkracht verdeeld: de sterkste schouders dragen dan de zwaarste lasten. De wijziging bevordert zo de onderlinge solidariteit.

Laat solidariteit nu een kernwoord zijn in het beleidsplan van onze classis! Gemeenten gaan in een regioverband samenwerken zodat de kwetsbare gemeenten kunnen blijven voortbestaan. Dat doen vermogende en goed lopende gemeenten in solidariteit met hun broeders en zusters in gemeenten die geen voltallige kerkenraad meer kunnen vormen of waar het tekort aan financiële middelen het voortbestaan bedreigt.

Al met al: als uw classispredikant ben ik dankbaar voor de nieuwe quotumregeling waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en waarbij de onderlinge solidariteit bevorderd wordt. Is dit niet waartoe Paulus oproept in zijn brief aan Filippenzen: ‘Maak mij dan volmaakt gelukkig door eensgezind te zijn, één in liefde, één in streven, één van geest. Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf.’

Ds. Ellen Peersmann


Groninger kerken in beeld in Utrecht

In het Dienstencentrum van onze kerk in Utrecht worden de kerken in Groningen niet vergeten. In de hal van de benedenverdieping staat een kunstwerk dat gemaakt is bij de overgang van de oude 74 landelijke classes naar 11. Het kunstwerk bestaat uit kleine gebrandschilderde ramen met op elk raampje een afbeelding van een kerk uit Groningen.

Iedere keer dat ik in Utrecht ben blijf ik er even bij stil staan. Het is dan alsof ik in het verre Utrecht toch een beetje thuis ben. Hopelijk kom ik de volgende keer op een ander plekje in het dienstencentrum een herinnering aan de oude classis Drenthe tegen.

Ds. Ellen Peersmann

Beroepen en meer

Mutaties:

  • Mevrouw Ria Dekker-Averesch, kerkelijk werker PG Schoonebeek, heeft verlenging preekconsent ontvangen voor de classis Groningen-Drenthe
  • Ds. R.F.H. (Frits) Praamsma heeft op 26 mei afscheid genomen van de Protestantse gemeente Hoogezand-Sappemeer. Hij gaat met emeritaat.
  • Emerituspredikant ds. L.A.J. Wolthuis te Winsum is op 15 mei 2024 overleden. Hij was predikant van Gereformeerde kerk Gees van 1973 tot 1978 en van Gereformeerde kerk Winsum in de periode van 1990 tot 2008.
  • Mevrouw N.I. (Naomi) Wiskerke-van Lobenstein (kandidaat) heeft het beroep van de Hervormde gemeente te Hollandscheveld aangenomen.
  • Ds. B. (Berend) Jager is op 23 mei 2024 overleden. Hij was predikant van de Hervormde gemeente Roden van 1968 tot 1983.
  • Ds. A.W. (Wim) van de Griend te Musselkanaal neemt op 7 juli 2024 afscheid van de Protestantse gemeente Musselkanaal. Hij wordt op 14 juli 2024 verbonden aan de Protestantse gemeente Leek-Oldebert.
  • Ds. G.J. Otter uit Damwoude heeft het beroep aangenomen naar de Protestantse gemeente te Sellingen.
  • Ds. E. (Ellen) Sonneveld uit Borne heeft het beroep aangenomen naar de Protestantse gemeente te Sleen.
  • Ds. P.J. Huiser te Nijkerk heeft het beroep aangenomen naar de Protestantse gemeente te Rolde.
  • Ds. Susanne Freytag te Eindhoven heeft het beroep aangenomen naar de Evangelisch-Lutherse gemeente te Groningen.
  • Ds. J.F. (Jan) Kroon te Grijpskerk neemt op 8 september a.s. afscheid van de Protestantse gemeente Grijpskerk wegens het aangenomen beroep naar de Protestantse gemeente Hardegarijp.

De volgende keer

De volgende nieuwsbrief komt in week 36, na de zomervakantie van de scholen in het noorden. Daarin zal een ander lid van het Breed Moderamen van de classis zich aan u voorstellen en leest u meer over pioniersplekken in onze classis.

Door deze nieuwsbrief wil het Breed Moderamen van de Classis Groningen-Drenthe kerkenraden, predikanten, kerkelijk werkers en andere belangstellenden informeren over ontwikkelingen en activiteiten in en rondom de classis. Stuurt u deze nieuwsbrief gerust door naar alle kerkenraadsleden en anderen waarvan u denkt dat ze er belangstelling voor hebben.

Scroll naar boven