Pionieren op het platteland
Ruim een jaar geleden is Missie Westerveld gestart. Het doel: kerken helpen opnieuw te denken over hun roeping, en duurzame plekken te creëren waar (opnieuw) het evangelie wordt gedeeld. Het team ontdekte wat er nodig is om te pionieren op het platteland – een heel andere situatie dan in een stad! Dat delen ze op de classisvergadering van dinsdag 8 oktober. Hier vast een voorproefje.
Pionieren betekent zekerheden loslaten en – overwogen en met goede documentatie – een hoop te experimenteren. Wat is er allemaal al geprobeerd in Westerveld? Jongerengroep ‘Biertje met de dominee’, een eetgroep voor ouderen, een koffie-inloop, activiteiten voor toeristen, bijzondere (evangelisatie)diensten en een gebedsestafette in de Lijdenstijd.
Doordat er een missionair project start, komen er allerlei verhalen en ideeën op tafel. Er is samenspraak gegroeid tussen de kerken onderling en tussen kerk en overheid. Dat geeft inspiratie bij de lokale kerken! Maar Missie Westerveld heeft ook al veel geleerd over pionieren op het platteland, een vak op zich. Want wat werkt in de stad, beantwoordt niet per se aan de geloofsvragen in en rond dorpen. Zeker in de (enigszins gesloten) Drentse cultuur.
Dus, wat zijn de conclusies dusver?
- Missionair werk op het platteland verloopt minder ‘programmatisch’ dan klassiek pionierswerk in stedelijke contexten.
- Het dorpse karakter leent zich meer voor versterking en vernieuwing van bestaande kerken, dan voor geheel nieuwe gemeenschapsvorming.
Meer horen over pionieren in onze eigen context? Kom dan vooral naar de classisvergadering in Dwingeloo en praat met ds. Mark de Jager van de BrugEs-kerk!