Kerkendag Ring Groningen 2024
Op zaterdag 5 oktober fietste ik om half tien in de mist én met handschoenen aan naar Noorddijk. De gemeente Damsterboord organiseerde dit jaar de kerkendag, dit keer in het teken van nieuwe vormen van kerkelijke presentie.
Cor van der Klaauw, scriba PWG Groningen-Zuid
De kerkendag is bedoeld om het onderlinge gesprek tussen gemeenten te stimuleren en is bedoeld voor kerkenraden, gemeenteleden, predikanten, kerkelijk werkers, etc. van de Ring Groningen, de gemeenten in Haren, Hoogezand-Sappemeer, Zuidbroek, Onnen-Noordlaren en de stad Groningen. Een uitgelezen kans om met elkaar kennis te maken en om te horen wat er bij andere gemeenten speelt. Ik ben daar altijd nieuwsgierig naar omdat je kunt leren van anderen.
Overstag
Ds. Lieuwe Giethoorn, voorzitter van de kerkenraad van Damsterboord, heette de ruim dertig aanwezigen hartelijk welkom in het sfeervolle gebouw van Damsterboord, Kerkenheem. Na een kennismakingsronde heeft Arie-Pieter Schep ons meegenomen naar de pioniersplek Overstag in Lewenborg. Overstag is één van de honderd door de landelijke kerk (PKN) ingestelde pioniersplekken en Arie-Pieter is een van de pioniers.
Er zijn diverse activiteiten opgezet voor verschillende leeftijdsgroepen. Een team van jongeren van zestien tot drieëntwintig jaar met diverse kerkelijke achtergronden organiseert sportactiviteiten in een sportcommunity, er wordt in Kerkenheem gezamenlijk gegeten en er wordt onderwijs rondom een bijbelgedeelte gegeven. De jongeren leren leidinggeven en Arie-Pieter stimuleert op deze wijze hun algemene ontwikkeling. Dit team gaat vervolgens met jongeren in de wijk in gesprek.
Koken, sport, gesprek
Ook is er ouder-kind koken in het wijkcentrum Het Dok in Lewenborg: ouders en kinderen koken samen, vaak ook met onbekende wijkbewoners. Op woensdagmiddag is er een sportcommunity waarbij niet alleen een balletje wordt getrapt maar ook met elkaar gesproken wordt over een bijbels thema. Er is een Go Deeper-gesprekskring waar jongeren in de leeftijdsgroep vijftien tot twintig jaar aan de hand van een bijbels thema met elkaar in gesprek gaan. In de seniorenflat Kraaiennest is iedere maand een gesprekskring waar gesproken wordt over onderwerpen die in deze fase van het leven belangrijk zijn. Ten slotte is er de groep Samen ontdekken, waarbij jong en oud(er) met elkaar op een creatieve manier aan de slag gaan om te ontdekken wat een bijbelverhaal ons in deze tijd wil zeggen.
Natuur
Na de lunch is een groepje onder leiding van Ellen Rigtering (gids bij Natuurmonumenten) gaan wandelen in de directe omgeving van de Stefanuskerk. Ammy de Raad, die de voortreffelijke lunch heeft verzorgd, heeft een rondleiding gegeven in de Stefanuskerk en Kerkenheem.
Het leven delen
Het tweede deel van de middag heeft ds. Nynke Dijkstra ons aan de hand van tien geleerde lessen meegenomen in de wereld van het pionieren in de PKN. Nynke Dijkstra is vanaf 2008 landelijk missionair werker bij de PKN. Zij vertelde ons over haar ervaringen met pionieren en wat jongeren het meest nodig hebben: ouderen die hun leven delen en ergens door geraakt zijn. Die zelf aan het leren zijn en geïnteresseerd en nieuwsgierig zijn, kortom: het leven delen. En: pionieren begint met viervoudig luisteren: naar mensen, naar God, naar de Geest en naar de traditie van de kerk. Belangrijk is om als gemeente en pioniersplek in verbinding te blijven en dat is soms wel spannend!
Ook is de context waarin je pioniert verschillend: in Amsterdam is dit anders dan in Lewenborg omdat mensen verschillend zijn. Pionieren gebeurt niet alleen op pioniersplekken, want elke kerkelijke gemeente is aan het pionieren: niet alles hoeft een succes te zijn, hoe ga je om met krimp, waar richt je je op, wat is je visie als kerk in de buurt en de stad, etc. Nynke Dijkstra eindigede met aan te geven dat wij onderdeel zijn van de Missio Dei: Gods missie in de wereld.
Middaggebed
Om half vier sloten wij deze interessante, prachtige en zeker ook gezellige dag af met een liturgische viering in de vorm van een middaggebed geleid door ds. Lieuwe Giethoorn. Helmer Roelofs begeleidde ons op het orgel en Akke Conradi was cantrix.
Met een fietstas vol Zwijndrechtse wijnperen fietste ik in de zon naar huis, een ervaring rijker en gevoed met enthousiasme om met nieuwe energie de kerk naar de toekomst toe te blijven dragen.