Nieuwsbrief: Jezus bezoeken in de gevangenis

Nieuwsbrief 4 – 2025, week 27, zomer

Classis Groningen-Drenthe op weg naar duurzaam gemeente-zijn

www.classisgroningendrenthe.nl

Classispredikant ds. Ellen Peersmann
E-mail
T 06 – 58 01 52 61

Scriba Leny de Zeeuw
E-mail
Post: Binnenes 9-b, 7981 BK Diever

Preses Raymond Poede
E-mail

Regiopredikant ds. Heleen Maat
E-mail
T 06 – 20 36 62 25

Classisteam van links naar rechts: ds. Ellen Peersmann, classispredikant; Theo Trox, financieel beleidsadviseur; Evelien Vrolijk, adviseur dienstverlener; ds. Heleen Maat, regio-interimpredikant


Meditatie: Staan voor het geloof nu het erop aankomt

‘Ik was naakt en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.’ –Mattheüs 25:36

In heel veel gemeenten en parochies worden er rond Pasen kaarten geschreven met daarop een paasgroet voor gevangenen. De kaarten worden in de gevangenissen van ons land uitgedeeld, vaak in een kerkdienst door de justitiepredikant. In Veenhuizen ging dat dit jaar anders. Daar kwam ds. René de Reuver om samen met geestelijk verzorger Maartje Wildeman de kaarten uit te delen. Het feit dat duizenden mensen een kaart schrijven, ook al kennen ze de ontvanger niet, is een gebaar van naastenliefde die de gevangenen diep raakt.

De wereld om ons heen, veraf en dichtbij, is bijzonder onrustig. Elke dag worden we geconfronteerd met bombardementen, met kapotte huizen, met mensen die op de vlucht zijn voor geweld, met dode kinderen, met mensen die vechten om een klein beetje voedsel. Het raakt me diep, het maakt me erg verdrietig en tegelijkertijd voel ik me machteloos. Ja, ik kan meelopen in rode kleding om zo aan te geven dat het nu echt genoeg is met het geweld tegen de inwoners van Gaza. Ik kan me inzetten voor het kerkasiel in Kampen en ik kan erover preken. En toch… ik zoek het graag ook in het kleine en dichtbij.

René de Reuver brengt paasgroeten in de gevangenis van Veenhuizen. Lees meer op protestantsekerk.nl.

Jezus zegt in het evangelie dat hij naakt was en dat hij kleding kreeg, dat hij ziek was en dat mensen hem kwamen opzoeken, dat hij gevangen zat en ze naar hem toekwamen, dat hij hongerig was en hij te eten kreeg, dat hij dorst had en mensen hem te drinken gaven, dat hij een buitenlander was en mensen hem hebben binnengelaten.

De mensen uit Jezus’ omgeving vragen aan Hem wanneer zij Jezus zo gezien hebben en Hij antwoordt: “Wat je voor die mensen hebt gedaan, dat heb je voor mij gedaan.” Jezus ziet zichzelf als gelijke aan de mensen in nood.

Het gaat in dit Bijbelgedeelte niet over Jezus, maar over ons, over jou, over u. Het gaat hier over wat jij in en met je leven doet. Dit evangelie laat ons net zolang in de ogen van onze naaste kijken tot we zien dat het Jezus is, die in nood is en jou aankijkt.

In onze tijd, waarin het er op aankomt wat je zegt, waarvoor je kiest en met welke politieke leider en wereldmachten je je vereenzelvigt, mogen we helder en duidelijk staan voor ons geloof en laten zien wat Jezus voor de wereld betekent. Hoe? In het klein, in het openbaar, dichtbij en ook verder weg. Hongerigen te eten geven, dorstigen te drinken, naakten kleden, vluchtelingen opvangen, zieken bezoeken, gevangenen een kaartje sturen.

Dit doen predikanten, kerkelijk werkers en geestelijk verzorgers die in het categoriaal pastoraat werken bij uitstek. Zij zijn geroepen om dicht bij de mens in nood te zijn en in hen Jezus te zien. Zij mogen wat mij betreft wel wat meer bekend worden. Daarom in deze nieuwsbrief een kort verslag over de dienst van bevestiging en classicale zending van ds. Willemieke Doornenbal, een terugblik op de lezing over het schipperspastoraat en alvast een vooruitblik op de classicale vergadering van november waar geestelijk verzorger Maartje Wildeman ons met haar verhaal meeneemt naar haar werk in de PI (penitentiaire inrichting) in Veenhuizen.

Ds. Ellen Peersmann


Uit de classis

Nieuw Breed Moderamenlid stelt zich voor: Margriet Piersma

Recent ben ik als afgevaardigde ouderling van de Ring Groningen lid van het Breed Moderamen van de CV geworden en daarom stel ik mij graag aan u voor. Ik ben Margriet Piersma-Wichers, geboren en getogen in Haren. Ik heb een dochter, een zoon en twee kleinkinderen.

Na beëindiging van mijn werkzame leven als arts wilde ik graag nog een deel van mijn tijd besteden aan onderlinge verbondenheid zoals die onder meer binnen een geloofsgemeenschap beleefd kan worden. Zo werd ik in oktober 2022 voorzitter van de kerkenraad van de Hervormde Gemeente Haren-Onnen.

Deze gemeente was voornemens de samenwerking met de Gereformeerde Kerk Haren te intensiveren en de mogelijkheid van een uiteindelijke fusie te verkennen. Het draagvlak hiervoor bleek met name bij de gemeenteleden duidelijk aanwezig en gaf veel steun aan het te doorlopen tweejarige fusietraject. Met groot enthousiasme werd de fusie aldus gerealiseerd en gevierd in een indrukwekkende fusiedienst op 2 maart 2025.

Door vergrijzing en ontkerkelijking blijkt intensivering van samenwerking tussen verschillende gemeentes in de regio broodnodig. Ik hoop op basis van mijn ervaring een steentje te kunnen bijdragen om dreigende opheffingen van gemeentes te voorkomen door transitie naar groeiende samenwerkingsverbanden in de regio Groningen-Drenthe te stimuleren.

Mooie initiatieven in de classis

De Dorpskamer Sebaldeburen

Op 5 juni ben ik samen met onze adviseur dienstverlener Evelien Vrolijk op bezoek geweest bij de Dorpskamer in Sebaldeburen. De Dorpskamer is een onderdeel van de pioniersplek ‘De Verbinding’ en de Hervormde Gemeente Sebaldeburen, een gemeente binnen de Protestantse Kerk.

Joost van den Berge, proponent, is de voorganger en pionier van deze gemeente. Op de eerste en derde donderdag van de maand wordt er in de Dorpskamer een maaltijd geserveerd waarbij iedereen van harte welkom is. Naast de Dorpskamer is een prachtig aangelegde en goed onderhouden buurttuin en rustpunt ‘De Groene Oase’.

Voor de maaltijd wordt er graag gebruik gemaakt van de groenten uit de groentetuin. De overige groenten worden in een deelkastje gelegd, dat aan het begin van de weg staat. Iedereen die behoefte heeft aan verse groenten (of eieren van eigen kippen) kan dit uit het deelkastje pakken.

We hebben kennisgemaakt met Joost, zijn vrouw Baukje en hun twee kinderen Obed en Etan en met de vrijwilligers, die voor de bediening zorgen en goede gesprekken hebben met de gasten. Daarnaast hebben we ook kennis mogen maken met de vrijwilliger van het Rustpunt. Tijdens het heerlijke eten heb ik uitgebreid mogen praten met de gasten. Dit was een bijzonder inspirerende avond! Ik ben dankbaar dat de kerk op deze manier present mag en kan zijn.

Ds. Ellen Peersmann

Dorpskerk Vledder

Op Pinkstermorgen mocht ik voorgaan in de Dorpskerk van Vledder en daar werd mij met trots verteld dat de gemeente dit jaar een bijzonder feest viert: meerdere historische onderdelen van het monumentale kerkgebouw bereiken een indrukwekkende leeftijd. De toren bestaat 675 jaar, de kerkzaal 600 jaar en het koor 550 jaar. De kerk kent een lange geschiedenis, want al rondom het jaar 1000 stond op de plaats van het huidige koor een kapel, waarschijnlijk van hout.

Voor de gemeente is dit reden om een feestprogramma op te zetten. Dit programma is begonnen met een feestelijke dienst op zondag 22 juni waar alle inwoners van Vledder en omstreken voor uitgenodigd waren. In de maanden juli, augustus, september, oktober en november zijn er festiviteiten. De gemeente zet met haar jubileumprogramma in op het opbouwen van de relatie met alle inwoners van Vledder en omstreken om zo de kerk, het gemeente van Christus zijn en het leven in het dorp meer op elkaar te betrekken.

Ds. Ellen Peersmann


Categoriaal pastoraat

In heel Nederland geven geestelijk verzorgers aandacht en zorg aan mensen die een specifieke vorm van pastoraat nodig hebben. Deze vorm van pastoraat is een wezenlijk onderdeel van ons kerk-zijn en is er in tien verschillende velden in de samenleving: zorg, krijgsmacht, justitie (detentie), studenten, binnenvaart, koopvaardij, doven, Schiphol, politie en brandweer. In Nederland zijn er zo’n 500 geestelijk verzorgers die zorg en aandacht geven aan deze specifieke groepen mensen, zorg die in het gewone gemeenteleven niet geboden kan worden.

Ook in onze classis is er categoriaal pastoraat en ik belicht er vandaag drie.

Op de laatstgehouden classisvergadering in Delfzijl hield Aafke Dijkman, vrijwilliger van het Zeemanshuis Eemshaven, een inleiding. Zij vertelde over de stichting Koopvaardijpastoraat die in 1998 is opgericht op initiatief van de lokale kerkgemeenten binnen de voormalige classis Appingedam-Delfzijl. Aanvankelijk was het Zeemanshuis bescheiden van omvang, maar inmiddels bezoeken ruim 10.000 zeevarenden per jaar van over de hele wereld de missie, gelegen in de Eemshaven, om contact op te nemen met hun geliefden, een biertje te drinken of gewoon te ontspannen. Sven Standhart, Russisch-Orthodoxe priester, is als pastor verbonden aan het Zeemanshuis.

Op zondag 18 mei mocht ik ds. Willemieke Doornenbal, in een feestelijke dienst in de Protestantse Gemeente Meppel, de classicale zending en zegen meegeven voor haar werk als Geestelijk Verzorger voor Manoach en voor het Centrum voor levensvragen Overijssel.

Het justitiepastoraat in Penitentiaire Inrichtingen zal op de classisvergadering van 25 november centraal staan, waarbij de ‘gevangenispredikant’ zal vertellen over het werk.

Ds. Ellen Peersmann


Landelijk: Inspiratiedag Muziek in de kerk

Zaterdag 27 september 2025 vindt in Utrecht de Inspiratiedag Muziek in de kerk plaats. Deze dag draait om inspiratie en ontmoeting rondom de liturgie als verhaal. Hoe zet je muziek zo in dat liturgie begint te stromen? Klassieke en eigentijdse vormen van vieren en muziek komen aan de orde. Hoe breng je ze vruchtbaar met elkaar in gesprek? Wat kan ik ermee als musicus of voorganger in mijn eigen gemeente?

We leren nieuwe praktijken en liederen kennen en er zal veel gezongen worden. Iedereen die muziek maakt in de kerk is van harte welkom, van dorpsorganist tot bandlid, evenals voorgangers en liturgiecommissies. Lees hier meer.


Boekentips

Migratie vraagt wat van de kerk. Hoe reageer je op de komst van een AZC in de buurt? Hoe deel je het christelijke geloof met iemand die een andere godsdienst heeft? Welke verantwoordelijkheid heb je in het gepolariseerde debat hierover?

In zijn nieuwste boek Allemaal vreemdelingen! Bijbels-theologische perspectieven op migratie en intercultureel kerk-zijn zoekt Marien Kollenstaart naar Bijbelse verdieping en inspiratie bij deze actuele vragen.

Kollenstaart, M. Allemaal vreemdelingen! Bijbels-theologische perspectieven op migratie en intercultureel kerk-zijn. Gib 2025. ISBN 9789083518824, Paperback, 160 pagina’s. € 15,95.

Esther van Schie schreef een boek over kerk-zijn samen met mensen uit allerlei verschillende culturen: Samen met alle heiligen, lessen uit de praktijk van intercultureel kerk-zijn.

Van Schie, E. Samen met alle heiligen – Lessen uit de praktijk van intercultureel kerk-zijn. Gib 2025. ISBN: 9789083518817. Paperback, 256 pagina’s, € 21,95


Afscheid of verbintenis van predikanten en kerkelijk werkers in onze classis

  • Ds. Raymond Poede te Wittewierum wordt op 29 juni 2025 verbonden aan de Protestantse gemeente Damsterboord.
  • Proponent C. van Sligtenhorst te Vinkeveen wordt op 6 juli 2025 verbonden aan de Hervormde gemeente van bijzondere aard Rehoboth te Hollandscheveld.
  • Ds. Marianne Paas-Feenstra te Pesse neemt op 24 augustus afscheid en wordt op 31 augustus verbonden aan de Hervormde gemeente Staphorst De Rank.

De volgende keer

De volgende nieuwsbrief komt in week 37, aan het begin van het seizoen.

Door deze nieuwsbrief wil het Breed Moderamen van de Classis Groningen-Drenthe kerkenraden, predikanten, kerkelijk werkers en andere belangstellenden informeren over ontwikkelingen en activiteiten in en rondom de classis. Stuurt u deze nieuwsbrief gerust door naar alle kerkenraadsleden en anderen waarvan u denkt dat ze er belangstelling voor hebben.

Scroll naar boven