3 juli '21

Kerkenpad Oost-Groningen

Kerkenpad Oost-Groningen

Zaterdag 3 juli organiseren bijna dertig kerken in het oostelijk deel van de provincie Groningen voor de zesde keer het Kerkenpad Oost-Groningen! Tijdens het kerkenpad openen de kerken hun deuren voor het publiek, zodat de gebouwen niet alleen van buiten, maar ook van binnen bewonderd kunnen worden. De deelnemende kerkgebouwen variëren sterk wat betreft architectuur en hebben allemaal zo hun eigen bezienswaardigheden, waar vrijwilligers graag meer over vertellen! Als de coronamaatregelen het toelaten organiseren sommige kerken bovendien extra activiteiten, zoals een rondleiding in het orgel, bespeling van het orgel en een boekenmarkt. Plan een route of gebruik een van de routes op onze website en kom langs op 3 juli van 10.00-16.00 uur!

Kerkenpad Ooost-Groningen

Fotografie: Arjan Niemeijer: Bellingwolde-Scheemda-FinsterwoldeNadere toelichting

Kerken zijn bijzondere gebouwen. Het zijn plekken waar mensen samenkomen om te bidden, te rouwen, het leven te vieren. Om in contact te komen met het hogere of om gewoon tot rust te komen. En dat vaak al eeuwenlang. Daarnaast zijn de gebouwen vaak ook nog eens architectonische hoogstandjes. En dat geldt ook voor de kerken in Oost-Groningen, er zijn hier parels van kerken gebouwd!

Om mensen kennis te laten maken met de bijzonderheid en de schoonheid van de religieuze gebouwen, wordt het Kerkenpad Oost-Groningen georganiseerd. Tijdens het kerkenpad openen bijna dertig deelnemers hun deuren voor het publiek. Zo kunnen mensen de gebouwen niet alleen van buiten, maar ook van binnen leren kennen! De deelnemende kerken zijn gebouwd in verschillende tijdperken, de oudste in de 13e en de jongste in de 21e eeuw. Zij verschillen daardoor sterk van elkaar wat betreft architectuur en ze hebben ook allemaal hun eigen bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere orgels, schitterende glas-in-lood ramen, oude doopvonten en prachtige fresco’s!

In alle gebouwen zijn 3 juli vrijwilligers aanwezig die bezoekers graag vertellen over de geschiedenis van hun kerk en de bijzonderheden die er te zien zijn. Als de coronamaatregelen het toelaten zullen sommige kerken bovendien extra activiteiten organiseren, zoals een rondleiding in het orgel, bespeling van het orgel en een boekenmarkt. Plan een route of gebruik een van de fietsroutes op onze website www.kerkenpadoostgroningen.nl en kom langs! De wereld mag in de loop van de jaren sterk veranderd zijn, de sfeer binnen de kerkmuren is eigenlijk onveranderd gebleven!

Kerkenpad Oost-Groningen
Fotografie: Arjan Niemeijer Blijham-Finsterwolde-Zuidbroek
Scroll naar boven