10 april '24

Elkaar ontmoeten in een Talmoedgesprek

Joods-christelijke bijeenkomst met Talmoedgeleerde Jacob de Leeuwe

Wijsheid en levenskunst, dat zijn woorden die de Talmoed kenmerken. Deze rabbijnse uitleg van de Tora staat vol met boeiende discussies, voorschriften en anekdotes. Lees je de Talmoed, dan verrijkt dat je geloven en je leven. Doe je dat als joden en christenen samen, dan ontstaat er een bijzondere verbinding waarin tradities zowel worden verdiept als overstegen. Het Talmoedgesprek biedt de mogelijkheid om hieraan mee te doen.

Op 8 t/m 11 april zijn er vier verschillende gesprekskringen met Talmoedgeleerde Jacob de Leeuwe, op vier locaties in het noorden van het land: Zwolle (OV), Joure (FR), Zuidlaren (GR) en Wierden (Twente).

Wie als christen de Bijbel beter wil verstaan en het gesprek met het jodendom zoekt, kan het beste zijn of haar gesprekspartner (leren) kennen in een ontmoeting. Die mogelijkheid is er nu. Samen met Jacob de Leeuwe kunt u één dag lang fragmenten uit het Talmoedtraktaat Sanhedrien (band II) lezen, en ontdekken hoe joodse gesprekspartners denken en redeneren, wikken en wegen, hoe ambivalent hun beslissingen zijn, hoe discussies nooit af zijn en definitieve antwoorden uitblijven. Die ervaring is leerzaam, verbindend en maakt indruk.

Voor wie?
Iedereen die de joods-christelijke dialoog een warm hart toedraagt of er kennis mee wil maken, is welkom om aan dit gesprek deel te nemen. Te denken valt aan gemeenteleden, kerkelijk werkers, pastores, predikanten en priesters, en andere belangstellenden. Talmoedcitaten komen we in teksten geregeld tegen, meestal hapklaar gepresenteerd en bruikbaar bij het betoog. Maar wat is de context, wat is de Talmoed voor een boek?

Opzet van de dag
Hetzelfde programma wordt op vier verschillende locaties aangeboden. Tijdens het Talmoedgesprek bespreken we een passage uit de Talmoed, die de deelnemers ruim van tevoren in pdf krijgen toegestuurd. De groep zal bestaan uit maximaal 15 personen per bijeenkomst. De deelnemers lezen thuis de betreffende Talmoedpassage, noteren vragen die bij hen opkomen en leveren die van tevoren in per mail, als bouwstenen voor het gesprek.

De tekst die voor dit Talmoedgesprek is uitgekozen gaat over de joodse rechtspraak, over straffen bij civiele zaken en bij ‘halszaken’ (strafzaken). Deze passage is een mooi voorbeeld van het joodse denken: voor een halszaak geldt de doodstraf, maar talmoedische rabbijnen werpen al discussiërend met elkaar zoveel mogelijk barrières op, zodat uitvoering van de straf feitelijk onmogelijk wordt. Wat zegt dit ons? En in hoeverre zijn hier nieuwtestamentische teksten aan te verbinden? (‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’ – Joh. 8,7).

We proberen in de herfst van 2024, of in het jaar daarna, Midden-Nederland, de Randstad en de zuidelijke provincies aan de beurt te laten komen. Wilt u in uw eigen regio een Talmoedgespreksavond organiseren? Mail dan met Reinier Gosker: reiniergosker@gmail.com.

Tijdsplanning, kosten en opgave
– ontvangst met koffie 10.30
– eerste gespreksronde 11.00-12.30
– lunch (vegetarisch) 12.30-13.15
– tweede gespreksronde 13.15-14.45

Kosten: € 35,- (inclusief lunch). De factuur, de pdf met de Talmoedpassage, en meer informatie ontvangt u meteen na aanmelding.
Babylonische Talmoed, Traktaat Sanhedrien II is op de dag zelf te koop voor 65 euro, op www.skandalon.nl/sanhedrien (tot 1 april) voor de introductieprijs van 69,50 euro (normaal € 84,50).
Opgave: bij Arie de Lange: ariedelange54@gmail.com. Graag de locatie vermelden.

Locaties
Maandag 8 april: Oosterkerk Zwolle
Dinsdag 9 april: Oerdracht Joure
Woensdag 10 april: De Meent Zuidlaren
Donderdag 11 april: Ontmoetingskerk Wierden

Meer informatie: hier. Contact: Reinier Gosker, reiniergosker@gmail.com, tel. 06-124 699 87 / 0522-855 782.

Het Talmoed-gesprek is een initiatief van Reinier Gosker en Jacob de Leeuwe i.s.m. Stichting Talmoed, het OJEC, de KRJ (Katholieke Raad voor het Jodendom), afd. Kerk en Israël (PKN), de Protestantse Raad voor Kerk en Israël, Stichting PaRDeS, en uitgeverij Skandalon.

BINNENKORT IN DE CLASSIS

Scroll naar boven