18 december '22

Oproep aan de kerken: NOEM HUN NAMEN en doe mee!

Bij deze roepen we u op om binnen uw kerkelijke gemeente aandacht te besteden aan de herdenkingsactie ‘Noem hun namen’. Met deze actie herdenken we in heel Nederland van 10 tot 18 december de 48.647 mensen die sinds 1993 overleden aan Fort Europa. Op de Middellandse Zee, in de bergen op de Balkan, in het Poolse oerbos of in een Nederlands AZC*.

10 december is de Dag van de Mensenrechten en 18 december de Dag van de Migrant. Voor migranten lijken mensenrechten niet langer te gelden: Mensen in nood worden niet geholpen, maar juist in (levens)gevaar gebracht. De Europese grens wordt met hand en tand bewaakt en is de dodelijkste ter wereld. Daarom organiseren we in deze periode, midden in de Adventstijd, door het hele land heen bijeenkomsten, waar de namen van deze slachtoffers worden voorgelezen om hen te herdenken.

We nodigen u van harte uit om aan te sluiten bij deze week van herdenken!

U kunt meedoen door in (één van) uw kerkdiensten aandacht te besteden aan de overledenen en hen te herdenken door een aantal namen voor te lezen. Zo vergeten we deze mensen, vaders, moeders, broers, zussen, zonen en dochters die zinloos gestorven zijn niet, maar blijven we hun namen noemen.

Aanmelden kan via https://forms.gle/aMT4kiGZLYLq1uR66

U krijgt dan van ons een deel van de namenlijst om voor te lezen en een toolkit met verdere informatie over deze actie en suggesties en tips voor de herdenking.

We hopen op veel aanmeldingen!

Als u nog vragen hebt over deze actie, neem dan gerust contact met ons op via info@migreat.org / 06 – 48 22 59 46

Met vriendelijke groeten, namens team MiGreat,

Nelleke

*Met dank aan het team van UNITED Against Refugee Deaths, die al bijna 30 jaar lang de lijst van doden bijhouden.

Scroll naar boven