6 mei '22

Manifestatie ‘Solidair met Ter Apel’

“Ik begrijp niet dat we met z’n allen wegkijken”, zegt Angelique Schoonewille. De aanhoudende noodsituatie bij het overvolle Aanmeldcentrum in Ter Apel grijpt haar aan. Ze is verdrietig, boos, gefrustreerd dat niemand ingrijpt. “Ik dacht: dan moet ik zelf maar in actie komen.” En dus organiseert ze een manifestatie bij het Aanmeldcentrum. INLIA is een van de partijen die haar oproep en de manifestatie steunt.

De manifestatie is vrijdag 6 mei om 15.00 uur, op het terrein bij het Aanmeldcentrum: Ter Apelervenen 3, Ter Apel.

 

Het kan echt niet langer zo in Ter Apel, Den Haag moet ingrijpen. Daarom is er vrijdag 6 mei vanaf 15:00 uur een manifestatie bij het Aanmeldcentrum. Om alle betrokkenen te steunen: de asielzoekers in het Aanmeldcentrum, de mensen die er werken, de plaatselijke gemeenschap en het gemeentebestuur van Westerwolde. Want het moet afgelopen zijn met het wegkijken van de situatie in Ter Apel, vindt organisator Angelique Schoonewille uit Veendam.

Zij roept zoveel mogelijk politieke partijen, maatschappelijke organisaties en ‘gewone burgers’ op om zich solidair te tonen met Ter Apel en mee te doen aan de vreedzame manifestatie. INLIA onderschrijft deze actie; INLIA-directeur John van Tilborg is vrijdag een van de sprekers.
Andere sprekers zijn fractievoorzitter van GroenLinks in Westerwolde Eize Hoomoedt, Groninger Statenleden Richart Joling (PvdA) en Agnes Bakker (SP) en organisator Schoonewille zelf.

Nood houdt aan
De nood in Ter Apel houdt namelijk nog steeds aan. Het centrum zit sinds gisteren (maandag 2 mei) opnieuw vol. Gemeente Westerwolde en de Veiligheidsregio Groningen luiden al geruime tijd de noodklok en vragen Den Haag om in te grijpen. Ook het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers zelf sloeg recent alarm en vroeg om structurele oplossingen. Tot nu toe allemaal zonder resultaat.

Schoonewille vindt het gebrek aan actie om de nood in Ter Apel te lenigen in schril contrast staan met alle acties voor Oekraïners: “Zijn we alleen solidair met mensen waarmee wij ons kunnen identificeren? Zijn wij alleen solidair met mensen uit bepaalde landen? Dat kan toch niet zo zijn?” Begrijp haar niet verkeerd, zegt ze: “Ik vind het heel mooi dat we ons zo openstellen voor de Oekraïners, ik pleit er voor dat dit we óók voor anderen in nood doen.”

“Grenzen overschreden”
Ze wijst erop dat in Ter Apel een mensonwaardige situatie is ontstaan. “Keer op keer worden humane grenzen overschreden. Kinderen worden mentaal verwaarloosd, krijgen nauwelijks hulp, aandacht of dagbesteding en geen onderwijs. Medewerkers doen wat ze kunnen, maar staan met hun rug tegen de muur. En de rest van Nederland kijkt grotendeels weg of ziet het niet. Dat moet stoppen. Nu!”

Ze wil een moment van ‘hoop en solidariteit’ creëren. Voor alle vluchtelingen op het centrum, alle mensen die zich namens verschillende instanties en organisaties inzetten op het Aanmeldcentrum en iedereen die in Ter Apel woont. Het moet een dringende oproep worden om de knelpunten in de opvang op zeer korte termijn menswaardig op te lossen.

Scroll naar boven