29 mei '23

Doet uw kerk mee met Open Kerkendag?

Op tweede pinksterdag, 29 mei 2023, vindt de landelijke Open Kerkendag plaats. Het Zeeuws/Brabantse initiatief spreidt de vleugels uit en gaat landelijk. Inmiddels hebben al vele kerken zich aangesloten bij de landelijke Open Kerkendag. Nu hoopt Stichting Open Kerken dat de PKN-kerken binnen de classis Groningen-Drenthe eveneens aan willen sluiten op dit landelijke initiatief.

Doel van de Open Kerkendag
De landelijke Open Kerkendag is in het leven geroepen om het grote culturele,- historische en maatschappelijke belang van de kerkgebouwen onder de aandacht te brengen. Het Nederlandse landschap wordt gekenmerkt door torenspitsen en kerken. Deze gebouwen behoren tot ons belangrijkste cultuurbezit. De toekomst van het Nederlands religieus erfgoed staat echter onder druk door het afnemend kerkbezoek, maar ook recente ontwikkelingen met betrekking tot de energiecrisis maken dat steeds meer kerkgebouwen de deuren sluiten. De landelijke Open Kerkendag wil zoveel mogelijk mensen op een open en ongedwongen manier kennis laten maken met kerkgebouwen, ongeacht denominatie of (her)bestemming. Door deze te leren kennen ontstaat waardering. Waardering is de grondslag onder een gezamenlijke inzet en betrokkenheid bij de toekomst van gebouwen met een rijke geschiedenis.

Themajaar kerkinterieurs 
Tijdens de landelijke Open Kerkendag 2023 ligt de nadruk op de interieurs van de kerken. Deze zijn onnoemelijk rijk, inspirerend en spannend waar het gaat om kunst en cultuur. Op geen enkele andere plaats, in geen enkel ander gebouw tref je zoveel waardevols aan. Wij willen de bezoekers dan ook kennis laten maken met deze schatten in een omgeving van rust en een gevoel van eeuwen. Wij raden deelnemende kerken aan om een activiteit te organiseren rondom dit thema tijdens de Open Kerkendag. Kerken zijn niet verplicht om een activiteit te organiseren. Het openen van uw kerkgebouw voor publiek is al voldoende om deel te nemen aan de Open Kerkendag. Maar de ervaring leert dat het ontwikkelen van activiteiten een groter aantal bezoekers genereren. Deelname aan de Open Kerkendag is eveneens tweeledig. Wij kunnen werken aan synergie creëren in aanloop naar de Open Kerkendag door de sociale media kanalen in te zetten en de pers op te zoeken.

Promotiemateriaal 
Hieronder kunt u een flyer en posters downloaden die kunnen worden gebruikt in aanloop naar de Open Kerkendag op tweede pinksterdag.

Flyer (A5)
Poster (A3)
Poster (A4)

Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u e-mailen naar info@openkerkendag.nl of telefonisch contact opnemen via: (+31)6-57145615.

Kijkt u gerust eens op onze website om een indruk te krijgen van het platform dat wij bieden. Open Kerkendag is ook op Facebook, Instagram en LinkedIn te vinden.

Scroll naar boven