5 september '23

Bijeenkomst preekvoorzieners: hoe vul je het rooster?

Preekvoorzieners krijgen het steeds moeilijker: er zijn te weinig voorgangers voor het aantal preekbeurten dat ze in een jaar moeten invullen. Daarom is er op 5 september een bijeenkomst om te delen, te zoeken naar mogelijkheden en te horen hoe sommigen dat nu al anders aanpakken. 20:00 uur, locatie wordt nog bekend gemaakt.

Het is vlak voor Pasen 2023 wanneer een aantal preekvoorzieners alarm slaat: ze proberen te voorzien in voorgangers voor 2024 en geven aan grote moeite te hebben om dat in te vullen. Er zijn te weinig voorgangers, wellicht te veel vierplekken die invulling vragen en iedereen begint steeds vroeger met bellen.

Er wordt gezocht naar oplossingen en dan vooral in het aantal voorgangers: zijn er nog mensen die we kunnen benaderen die niet predikant of kerkelijk werker in de Protestantse Kerk zijn? Zijn er nog anderen die we tot nu toe niet inzetten? Is het mogelijk een overzicht te krijgen van emeriti die kunnen worden gevraagd?

Er is een groep preekvoorzieners die hierin proberen samen te werken. Ze zoeken naar alternatieven, wisselen lijstjes met namen uit en dergelijke. Zij geven een aantal zaken aan:

  1. Het vroegtijdig roosteren
  2. De toekomst
  3. Preekconsent kerkelijk werkers, is vanaf nu geldig voor alle gemeenten, niet alleen voor hun eigen gemeente
  4. Inzet van gekwalificeerde voorgangers (HBO of WO) – opgeleid, maar géén preekconsent
  5. Geestelijk verzorgers (HBO of WO) – opgeleid, maar géén preekconsent
  6. Inzet van gemeenteleden die kunnen voorgaan

We hebben afgesproken alle preekvoorzieners uit te nodigen voor een bijeenkomst om te delen, te zoeken naar mogelijkheden en wellicht te horen hoe sommigen dat nu al anders aanpakken.

We hebben gekozen voor dinsdag 5 september 2023 om 20:00 uur, want velen van jullie werken overdag. De locatie wordt nog bekend gemaakt. Deze uitnodiging wordt ook verstuurd via de kerkenraad, want van de meeste preekvoorzieners hebben wij geen gegevens. Nogmaals, van harte uitgenodigd.

Hartelijke groet, ds. Jan Hommes
j.hommes@protestantsekerk.nl
0651999711

Scroll naar boven